Събития Банките вдигнаха двойно таксите за теглене от банкомат

Банките вдигнаха двойно таксите за теглене от банкомат

Понеделник, 23 август 2010 г., 08:41
Размер на буквите

Стара ЗагораТаксата за теглене от банкомат е скочила двойно за по-малко от две години и вече задминава цената на хляба. От средно 0.50 лв. в края на 2008 г. услугата вече струва 0.90 - 1 лв. Освен това трезорите масово удържат пари само за проверка на състоянието на сметката.

Все повече банки начисляват такса за обслужването на картата, както и за плащане през ПОС терминали в магазините, сочи справка на вестник "Сега" в тарифите на банките на интернет страниците им, предаде econ.bg.
През последната година и половина таксите за теглене през банкомат с най-масовите карти - "Маестро" и "Виза електрон", са се увеличили почти двойно. От около 0.50 лв. през 2008 г. те почти навсякъде вече се движат в рамките на 0.90 - 1 лв. Тази цена се отнася само за клиентите, ползващи банкомати на трезори, различни от тези на банката-издател на картата.
Най-скъпо излиза услугата с карта на ОББ, "Пощенска банка" и с "Виза електрон" на СИБанк - 1 лв. УниКредит Булбанк пък събира за услугата 0.98 лв. Банка ДСК взима 0.95 лв., а Райфайзенбанк, Първа инвестиционна банка и Банка "Пиреос" (за "Маестро") - 0.90 лв. SG Експресбанк е обявила, че от 1 септември ще вдигне цената на тегленето на пари от АТМ от сегашните 0.74 на 0.89 лв. Най-евтино услугата излиза в Алианц и в СИБанк с карта "Маестро" - 0.55 лв., пише в днешния си брой "Сега".
"Най-добре е потребителите да теглят пари само от устройство на трезора, който е издал картата им", съветват потребителски организации. Много от банките обаче удържат стотинки и за тази услуга - средно 0.15 - 0.20 лв. Най-скъпо е в Банка "Пиреос" (за "Виза електрон"), която таксува своите клиенти с 0.60 лв. В някои банки услугата все още е безплатна - УниКредит Булбанк, SG Експресбанк, ПИБ и СИБанк за "Виза електрон".
Все повече банки събират такса и за проверка на салдото по сметката през банкомат. В Райфайзенбанк, ОББ, УниКредит Булбанк (за последните 5 трансакции), Алианц (за "Виза"), СИБанк (за "Виза") бележката със справката струва 0.20 лв., в МКБ Юнионбанк - 0.22 лв., а в Пощенска банка - 0.05 лв. Банка "Пиреос" пък събира за справка рекордните 0.60 лв. за карти "Виза електрон".
Една по една финансовите институции въвеждат и месечна или годишна такса за обслужване на дебитната карта или сметката. Например Банка "Пиреос" си удържа по 15 лв. на година за "Виза електрон", а за "Маестро" таксата е месечна - 0.60 лв. Пощенска и СИБанк взимат по 1 лв. на месец, МКБ Юнионбанк - 0.90 лв. Годишната такса в SG Експресбанк пък е 7.90 лв. за "Маестро" и 8.90 лв. за "Виза". Все още подобни такси не събират УниКредит Булбанк, ОББ, Банка ДСК, Райфайзенбанк, "Алианц" (за "Маестро), ПИБ, Търговска банка Д, КТБ, ЦКБ.
Някои трезори предлагат преференции за тегленето на пари от АТМ. Например Банка ДСК не събира такса при трансакция чрез неин банкомат за пенсионерите и други граждани, които получават пенсия от НОИ.

По света
Проблем с високите банкови такси има не само у нас, но и в Западна Европа. Германските медии съобщиха, че управляващите в Берлин готвят специален закон, който трябва да въведе таван за такса "банкомат". Въпреки че себестойността на една трансакция е не повече от 0.63 евро, банките в Германия взимат средно 5.64 евро, а отделни трезори - дори 10 евро за теглене от чужд банкомат.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |