Събития МБАЛ Проф, д-р Стоян Киркович - Стара Загора спря плановите операции

МБАЛ Проф, д-р Стоян Киркович - Стара Загора спря плановите операции

Неделя, 15 август 2010 г., 16:56
Размер на буквите

Стара Загора Старозагорската многопрофилна болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович, която е втора по големина в страната и най-голяма в Югоизточна България, спря плановите операции за неопределено време. Въпреки че директорите на 8-те големи частни и държавни болници от Старозагорска област се обединиха и решиха единодушно да не подписват анексите към договорите за делегираните бюджети, от НЗОК резнаха бюджетите на здравните заведения.

Със задна дата, от месец юни парите от делегирания бюджет за МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович са с 32% по-малко, съобщи д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата. И това без анекс, допълни той. Здравното заведение ще обслужва само спешните случаи, но според д-р Колев това няма да реши проблема с недостига на средства, тъй като 70% от случаите в болницата били спешни. След 10 дни този бюджет ще бъде изчерпан. Нямаме консумативи, меикаменти. На фирми доставчици на лекарства не сме плащали от 2008 г., а те ни притискат. В болницата липсват дори медицински ръкавици и антисептични разтвори, заяви д-р Колев, цитиран от вестник Национална бизнес поща.
Той и колегите му отричат категорично недофинансирането да е проблем единствено на болниците от Старозагорска област. Повече от 50% от колегите от страната също отказаха да подпишат анекса. В Добрич, Сливен, Търговище, Хасково положението е същото, твърдят шефове на болници. В градове като Шумен и Бургас, където директорите са подписали анекси, плановият прием на пациенти също бил спрян. На свое извънредно заседание на 11 август БЛС категорично застана зад решението на директорите на болници да не подписват анексите с НЗОК. Лекарите обявиха готовността си да започнат протести през септември. Те очакват в протестите им да се включат и пациентски организации.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |