Събития Мегалитът край Бузовград и още един архео-астрономически обект влизат в списъци на ЮНЕСКО

Мегалитът край Бузовград и още един архео-астрономически обект влизат в списъци на ЮНЕСКО

Неделя, 27 септември 2009 г., 17:32
Размер на буквите

Малко преди българката Ирина Бокова да бъде избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, старозагорските учени ст.н.с. Пенка Стоева от Института по слънчево-земни въздействия към БАН - филиал Стара Загора и д-р Алексей Стоев, директор на Народната астрономическа обсерватория с планетариум Юрий Гагарин, участваха в международна конференция.

Конференцията беше наречена Астрономия и културно наследство: през времето и континентите и се проведе в Казан, Русия. По време на конференцията бяха коментирани конкретните архео-астрономически обекти, които ще бъдат включени в представителен списък на ЮНЕСКО, като целта е те да бъдат запазени и съхранени за поколенията. Отделните изследвания ще бъдат събрани в книгата Астрономия и културно наследство, пише вестник Национална бизнес поща.
В раздела за архео-астрономически места и паметници представихме четири обекта, разказва д-р Стоев. Два от тях са мегалитни съоръжения от ранната бронзовата епоха, разположени близо до големи древни селища от Централна Тракия - Кабиле и Бузовград. Единият обект е до античния град Кабиле, а другият - до Севтополис. Другата ни тема беше Древни и слънчеви обсерватории, скални светилища в Източните Родопи с големите светилища Татул и Тангардък кая. От тях се е наблюдавало Слънцето в различни места от неговия път по небесната сфера.
На конференцията бяха представени и обсерватории, създадени и работили до средата на XX век, допълва д-р Стоев. Ние също представихме такава обсерватория, която се намира в София, в Борисовата градина. Това е обсерваторията на Софийския университет, създадена през 1892 г. от проф. Марин Бъчеваров, ръководител на Катедрата по астрономия. Обсерваторията още е действаща. До края на 80-те години на миналия век е давала точното време за България.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |