Събития 19,2 млн. лв. са инвестирани в българската пивоварна индустрия през първите 6 месеца на 2010 г.

19,2 млн. лв. са инвестирани в българската пивоварна индустрия през първите 6 месеца на 2010 г.

Вторник, 20 юли 2010 г., 14:40
Размер на буквите

През първите шест месеца на тази година членуващите в сдружението пивоварни компании общо са продали 2 431 878 хектолитра бира, което е с 4% по-малко от миналата година. Данните са оповестени от Съюза на пивоварите на България (СПБ).

По видове опаковки пазарът има ръст в продажбите в пластмасови бутилки и наливно пиво. Според статистиката на СПБ реализацията на бира в РЕТ бутилки е 1 281 451 хектолитра, в стъклени бутилки – 937 720 hl; кегове – 124 454 hl, кенове – 88 253 hl.  По данни на Съюза на пивоварите през 2009 платеният акциз е 78 млн лв, а за периода януари - юни 2010 г. - около 40 млн лв.

бира пресконференция в БТА - София

Произвежданите и дистрибутирани на местния пазар марки бира от членовете на Съюза на пивоварите са над 50, а броят на асортиментите надхвърля 85. Местното производство на 8 лицензни бранда е поредното доказателство за доверието на световните марки в добрите производствени практики и професионални умения на българските пивовари. В тази насока продължават и независимите научни изследвания върху суровините и качествата на пивото като естествен продукт. Потребителите в най-активна възраст все повече се интересуват от този аспект на храните и напитките и 22% от тях категорично разпознават в пивото висококачествена натурална напитка.

Стилът и обликът на съвременната пивоварна индустрия се характеризират с високо качество на продукцията, активен инвестиционен процес, възлизащ за първите шест месеца на 2010 година на 19 200 000 лева,  както и с високи стандарти за корпоративна социална отговорност и търговска комуникация с обществото.

Пряката работна заетост в пивоварните предприятия е над 3000 човека.

По време на пресконференцията членовете на Съюза на пивоварите представиха току-що стартиралия проект за социална отговорност „Родители, вие можете да повлияете. Разговаряйте с децата си за алкохола”. Според проучване на Евробарометър за отношението към алкохола в страните от ЕС, 52% от българите считат, че превенцията срещу злоупотребата с алкохол е лична отговорност, а 43% - че е работа на институциите, 5% нямат мнение по въпроса. Тези нагласи мотивират членовете на Съюза на пивоварите да организират кампанията, която има за цел да информира родителите и да подпомогне институциите в превантивните дейности за защита интересите на децата от експериментиране с алкохол.  Проектът е естествено продължение на саморегулаторните принципи и политики на членовете на СПБ „Болярка ВТ”, „Загорка”, „Каменица”, „Карлсберг  България”, „Ломско пиво”.

За повече информация:
www.pivovari.com

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |