Събития България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, сочи доклад на ЕК

България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, сочи доклад на ЕК

Вторник, 20 юли 2010 г., 10:56
Размер на буквите

България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Това се посочва в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, който бе представен днес в Брюксел. Годишните доклади на ЕК за България и Румъния представят съвсем различна картина в двете страни. Докато България е постигнала важни резултати, Румъния има сериозни пропуски в усилията си да постигне прогрес.

В докладите се съдържат и конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени от двете страни през следващата година. Препоръките са свързани преди всичко с реформите на съдебната система, предаде Агенция Фокус.
В доклада за прогреса на България се отбелязва, че се вижда политическа воля за реформирането на съдебната система и се препоръчва на българските власти да продължат своите усилия в тази насока.
Отбелязва се, че страната е приела промени в своите наказателни процедури и има по-голям брой дела, свързани с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. В същото време, все още има твърде малко случаи, които са приключили в съда. Има нужда от подобряване на професионалните практики в полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще е нужна външна помощ. Съдебните органи трябва да поемат инициативата по-често и да показват по-голяма отговорност. Публичните фондове трябва да бъдат по-добре защитени срещу измами и конфликти на интереси.
Новата стратегия на България за съдебна реформа, одобрена от правителството на 23 юни, демонстрира политическа решимост за постигането на реформи. Стратегията предлага решение за сегашните недостатъци, чието отстраняване трябва да бъде национален приоритет и което е възможно чрез съвместните усилия на политиците, представителите на съдебната система и българското общество, пише в доклада.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |