Събития Разпънаха на кръст независим експерт заради полигон Змейово

Разпънаха на кръст независим експерт заради полигон Змейово

Понеделник, 19 юли 2010 г., 09:59
Размер на буквите

"Военният полигон "Змейово" замърсява атмосферния въздух на Стара Загора от 2002 г., а от 2008-2009 г. - и Баритна мина (б.р. - където се утилизират боеприпаси). Промишлено-енергийният комплекс "Марица Изток" замърсява основно град Гълъбово и по-малко гр. Раднево."

Това е заключението в доклада на доц. Добринка Лолова - "Анализ на качеството на атмосферния въздух над Стара Загора и региона за периода 2006-2009 г., който на 17 юли т.г. беше представен в Стара Загора (залата на Кукления театър). Анализът на независимия експерт беше подготвен по молба и със съдействието на областния управител и активистите от ГИ "За чист въздух", пише вестник Старозагорски новини.
"Използвала съм данните от мониторните станции на територията на област Стара Загора - това са Гълъбово, ТЕЦ 2, АИС "Зелен клин", пункта на РИОКОЗ - Стара Загора, Ръжена и Остра могила. Освен това съм дала пълната обработка на всички тези данни на диск, който вие можете да гледате и специалистите да кажат дали аз съм манипулирала тези данни, или не", каза пред медиите доц. Лолова минути преди представяне на анализа.
"Методиката, която е използвана за анализа, е много повърхностна - смята директорът на Регионалната екоинспекция Пенка Начева, - тъй като не обхваща анализ и коментар на конкретни метеорологични условия, дадености и инвентаризация на емисии от различни източници. Това е едно опростенческо усредняване на данни, на база на което не могат да се направят каквито и да е било изводи, още по-малко тези", контрира директорът на РИОСВ - Стара Загора, инж. Пенка Начева.

В отговор доц. Лолова коментира: "В продължение на месеци областният управител и Гражданска инициатива "За чист въздух" с официални писма искаха разрешение от НИМХ на БАН да бъдат дадени скорост и посока на вятъра на данните, в които са посочени най-високи концентрации. НИМХ не представи тази информация. За мен тя е тенденциозна, тъй като г-н Валентин Радев, зам.-министър на отбраната, има съвместна научна публикация с Иво Балевски от Института по металознание на БАН - каква вреда се нанася на околната среда при взривяване, утилизиране и унищожаване. Значи - утилизиране означава взривяване и унищожаване."
Пред граждани, екосдружения и държавни служители, взели участие в публичното представяне на анализа, доц.Лолова илюстрира заключенията си със съответните графики на средногодишните и средномесечни стойности на основните атмосферни замърсители, създали проблеми на старозагорци през периода 2006-2009 г.
(Вестник "Старозагорски новини" ще публикува целия анализ на доц.Лолова в следващите си няколко броя.)
Битката на опонентите поведе представител на нарекла себе си екологична организация (но иначе демонстрирала близост с властта в продължение на две поредни правителства), който определи анализа на доц.Лолова научно необоснован и съшит с бели конци. Острите му нападки предизвикаха многобройни "аплодисменти", които не секнаха и след молбата на областния управител, който ръководеше публичната инициатива.

Срещу доц. Лолова се изказа и директорът на РИОСВ, а преподавател от ТрУ втрещи присъстващите с разследването си за мимикриите във въздуха и с твърдението, че разполага със секретните до преди месец данни от екостанцията, разположена на полигон "Змейово". Думата взе и проф. Яблански (ТУ) и подчерта, че съвместната българо-норвежка програма, по която работят той и екип от старозагорския университет, след две години ще даде конкретни отговори на въпроса кой е виновен. Или с други думи казано - след шестгодишни ялови напъни на отговорни институции да посочат отровителя, старозагорци трябва да чакат още две!?
Няма кой да чака толкова, заяви доц. Делирадева от ТУ и посочи данни за заболеваемостта на децата от респираторни заболявания. Статистиката е получена от Районния център по здравеопазване и според нея подрастващите старозагорци са болни от 1.5 до 3 пъти повече от връстниците си в Гурково и Павел баня. Констатациите на специалистите са категорични, че това е вследствие на замърсения въздух.
Преобладаващите изказвания в залата на Кукления театър, а те не бяха никак малко, могат да бъда резюмирани в три-четири изречения. Обгазявания има, което е безспорен факт, но виновни няма, което също е безспорен факт. И че в продължение на осем години РИОСВ, респективно МОСВ, не са си свършили работата и не са посочили източника, което е тяхно задължение и за което получават заплати.
Представителят на Гражданска инициатива "За чист въздух" Ясен Куманов заяви в прав текст, че не признава директорката на РИОСВ Пенка Начева за специалист и не вярва на нито една нейна дума.

След края на срещата стана известно, че анализът на доц. Лолова ще бъде представен на ВС, МОСВ и МО.

От 6 години вече едни и същи представители на държавни институции (оцелели или възобновени в прехода) се опитват да наложат на старозагорци всевъзможните си версии за източника на обгазяванията. Но винаги с осигуровката, че полигон "Змейово" е невинен. Нито един от тях обаче не е хабилитиран учен химик. А когато в Стара Загора се появят такива, те биват оплювани до неузнаваемост. Въпросът е защо? Крайно време е прокуратурата да даде този дългоочакван отговор, за което вече е сезирана.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |