Събития Дъждът ще направи хляба по-скъп

Дъждът ще направи хляба по-скъп

Неделя, 18 юли 2010 г., 14:42
Размер на буквите

Вместо комбайни, булдозери влязоха в нивите на Старозагорски регион след поредицата обилни дъждове. Верижните машини изтеглиха поне дузина затънали в калта комбайни и друга селскостопанска техника, при опитите на земеделците да жънат. Дъждовете изливаха всеки ден между 40 и 80 литра на квадратен метър в цяла Южна Тракия като се започне от Чирпан и се стигне до Бургас.

Заради валежите до средата на юли зърнопроизводителите от региона успяха да приберат в хамбарите едва 5% от узрялата пшеница, докато миналата година по същото време беше прибрана над 80% от реколтата, посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Влагата и горещото време стимулират появата на вторично заплевеляване сред пшеничните посеви, което още повече възпрепятства прибирането им. Притесненията ни са, че ще имаме редуциране на добива между 30 и 50% надолу, казва Радослав Христов. Ако валежите продължат, ситуацията ще стане повече от критична, защото и сега голяма част от класовете вече са полегнали и не могат да бъдат ожънати с комбайн. Сред посевите на по-младите сортове пшеница се забелязва и покълване на житото, което директно го превръща от хлебно във фуражно зърно, пише вестник Национална бизнес поща.
В Старозагорски регион се обработват около 800 000 декара земя, от която 600 000 декара е засята с пшеница. Земеделските стопани обаче все по-рядко решават да сеят хлебна пшеница и залагат на фуражната, тъй като цената им на пазара е една и съща. В момента няма никаква реална цена за пшеницата в България, казва Радослав Христов. Първите обявени цени на борсата преди дъждовете бяха около 21-22 стотинки за хлебна пшеница - цена, обидна за всеки зърнопроизводител, казва той. Производството на хлебна пшеница обаче изисква много повече разходи. В същото време фуражните сортове са много по-високодобивни, което кара земеделците да ги предпочитат. При тези ценови тенденции хлебната пшеница неизбежно ще спре да се произвежда в България, прогнозира Радослав Христов.

Трудно е да се коментира и какви ще бъдат цените на пшеницата наесен. Ако се наложи да внасяме пшеница отвън, цената й няма да е по-ниска от 40 стотинки за килограм, тъй като в момента по европейските борси кило хлебна пшеница се търгува за 30 - 32 стотинки. С транспортните разходи до България цената скача на 40 стотинки, което означава, че килограм хляб би струвал 1,50 лв.
В Националната асоциация на зърнопроизводителите имат и сериозни притеснения около набавянето на качествени семена за възпроизводство на пшеницата през следващата стопанска година. Дъждовете са засегнали и масивите с елитни семена на земеделските институти в Садово, Чирпан и Карнобат, а това неминуемо предопределя отсега по-ниски добиви за следващата година.
Знаем, че финансовото състояние на бюджета не е много добро и че от държавата трудно бихме получили помощ, но сезирахме земеделския министър за ситуацията и ще използваме всички възможни европейски регламенти за подпомагане при такива условия, посочи Радослав Христов. В Асоциацията обмислят възможностите си да компенсират по някакъв начин онези свои колеги, които са най-засегнати от лошото време.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |