Събития Симеон Дянков: Данъци и акцизи няма да се променят. Поне 3% растеж ще имаме през 2011 г.

Симеон Дянков: Данъци и акцизи няма да се променят. Поне 3% растеж ще имаме през 2011 г.

Понеделник, 12 юли 2010 г., 09:22
Размер на буквите

България няма нужда да води преговори с МВФ, не смятам, че ни е нужна неговата подкрепа. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той категорично отрече слуховете, че се водят преговори с финансовата институция. Симеон Дянков е убеден, че ще излезем от кризата без плащане от МВФ. Разчетите за бюджета на страната през 2011 година, които във вторник финансовият министър ще представи в Брюксел, са направени така, че да няма вдигане на данъци и акцизи и свиване на заплати и пенсии, както става в голяма част от европейските държави.

По време на срещата на ЕКОФИН ще се обсъждат бюджетните политики в общността през следващата година. Финансовият министър съобщи, че през 2011 г. бюджетният ни дефицит ще се задържи под 2,75 на сто, както ни е препоръчано от Европейската комисия. Критериите на ЕК изискват този показател да бъде до 3 на сто. Растежът ще достигне 3 на сто, очакват още от финансовото министерство. Нивото на безработицата пък ще бъде под 10 на сто. Тя се свива у нас от края на февруари и в момента е около 9%. Целта е обаче да бъде спряно нейното покачване през зимните месеци, когато не се наема работна ръка в туризма и земеделието, уточни Дянков в интервю пред БНР. Той напомни, че сегашната година е най-тежката за безработицата, понеже тя винаги следва с известно забавяне икономическия спад.

Определено няма да има нова актуализация на бюджета и вече се работи по макрорамката на следващия бюджет и неговите параметри, напомни още веднъж министърът. Увеличението на приходите е ключов въпрос за успешното развитие на страната през следващите месеци според Дянков.

Свиването на разходите според него вече е направено в голяма степен, макар че има още какво да се желае. От началото на април се повишават  постъпленията от агенция „Митници“, където събирането на ДДС е с 16 на сто над плануваното за годината, похвали се вицепремиерът.
При акцизите все още няма 100-процентно изпълнение, но ще бъде достигнато към средата на юли по неговите сметки. Затова вниманието се концентрира върху НАП и по-специално в събирането на ДДС. През тази година рязко се промени структурата на икономиката, което се е отразило върху събираемостта на данъка. Досега България разчиташе на приходи от ДДС благодарение на огромния внос, който се правеше у нас – строителни материали и строителна техника, но вече се регистрира сериозно увеличение на износа. Само през май експортът се е увеличил с 37 на сто, тенденцията се запазва и през юни.

Министър Дянков за пореден път каза, че в хазната няма пари за АЕЦ „Белене“. Съгласно договора, който е подписан през 2007 г., до 15 септември трябва единият реактор да е готов и ако той бъде доставен в България, хазната ще дължи на „Атомекспортстрой“ 280 млн. евро. Тези пари ги няма в хазната, но дори и да ги имаше, аз пак нямаше да ги дам, каза вицепремиерът.
За мен АЕЦ „Белене“ е проект, който трябва да се строи без допълнителни държавни средства, ако изобщо се изгражда.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |