Събития Първият български стандарт за кисело мляко е вече одобрен

Първият български стандарт за кисело мляко е вече одобрен

Четвъртък, 01 юли 2010 г., 14:42
Размер на буквите

Подписана е заповедта за одобряване на българския стандарт за кисело мляко. Той ще влезе официално в сила, когато се бъде обявен в официалния бюлетин на Българския институт по стандартизация, което ще се случи до две седмици. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на пресконференция след проведена по инициатива на премиера работната среща между представители на държавни институции и браншови организации, имащи отношение към  за възстановяването на Българския държавен стандарт (БДС) за храните.

„Важен политически напредък е, че хората вече гледат и четат етикетите на храните, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Днешната среща се проведе по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов, защото потребителят е важен и трябва да има право на избор. В името на доброто за обществото ние смятаме, че сме негови длъжници във връзка с качеството, безопасността, отличителността и контрола на храните”, каза министър Найденов. Той подчерта още, че за първи път всички – браншови организации и държавни институции са заедно и е преодоляна разделителната бариера. „Няма недоверие, защото храните е нещо, което касае всички  нас”, посочи министърът.
Новият стандарт въвежда изисквания за технология за производство на кисело мляко – от опаковката, етикета, съдържанието и всичко свързано с качеството на продукта. „Държа да подчертая, че българският стандарт не е задължителен за производителите, а е пожелание, но с него ние сме честни пред потребителите, като им гарантираме не само безопасността, но и качеството на предлаганите на пазара хранителни продукти”, каза още министър Найденов.
„Имаме над 100 лаборатории, от тях ще останат само шест, които заедно с лабораториите на Министерство на здравеопазването, ще извършват изследванията. До две седмици и ще имаме и технологичната възможност да изследваме съдържанието на сухо мляко”, информира още министърът.
„Започвайки работата по създаването на стандартите, успоредно с това ще върви и структурирането на Агенцията и ще определим по какъв начин ще извършваме контрола. Докато работим по стандартите ще работим паралелно и по начините и метода за извършване на контрола им”, уточни министърът. По повод обсъждането на стандартите в сектор месо се обмисля въвеждането и на регламентация за влагането на соя в месните продукти.
Очаква се в максимално кратки срокове представителите на браншовите организации да представят своите предложения за българските държавни стандарти, след което ще има заповед за междуведомствена работна група, която да гледа предложенията, които идват и да се прави оценка на тях.
На работната среща присъстваха представители на всички браншове в земеделието, както и държавни институции – зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, главеният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, председателят на Патентно ведомство Костадин Манев, изп. директор на Българския институт по стандартизация инж. Ирен Дебижева и председателят на УС на института Ивелин  Буров, директорът на Институт по обществено здраве проф. Стефка Петрова.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |