Събития В с. Караново може да бъде посетен Археологически комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от I век сл. Хр.

В с. Караново може да бъде посетен Археологически комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от I век сл. Хр.

Събота, 26 юни 2010 г., 14:18
Размер на буквите

За посетители е открит Археологическият комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от І век сл. Хр. в с. Караново. На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение Културни проекти и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора.

От средата на 2009 г. Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. Открита е уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. Министерството на културата е осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките. Проектът получи финансова подкрепа и от банка.

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете.

Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново

Караново Бронзови апликации към Тракийска колесница, Източната могила, с. Караново Източната могила, с. Караново (отляво надясно) Веселин Игнатов, археолог, проф. Валерия Фол, д.и.н. и Тодор Чобанов, зам.-министър на културата

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |