Събития Министър Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в търговската мрежа в София

Министър Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в търговската мрежа в София

Вторник, 22 юни 2010 г., 13:46
Размер на буквите

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в магазин от голяма търговска верига в София. Той провери спазва ли се изискването продуктите с растителни мазнини да не обозначават като млечни продукти, което влезе в сила от 18 юни. При проверката не бяха открити стоки със заблуждаващи етикети.

млечни продукти Мирослав Найденов Министър Найденов взе за проби в лаборатория избрани от журналисти млека, сирена, кашкавал и други продукти, върху етикетите на които беше записано, че са направени само от мляко и в тях няма растителни мазнини.

Ако при проверката бъдат установени растителни мазнини или други вещества в млечните продукти, първата санкция е от 1000 до 3000 лв., припомни министър Найденов. Най-строгата санкция при откриване на нарушение е прекратяване дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Според новите изисквания продукти, в които са вложени растителни съставки не могат да се наричат млечни. Въведена е и норма за съдържание на сухо мляко от 20% за киселите млека, 30% - за саламурените сирена и 25% за кашкавалите.

По настояване на хора, пазаруващи в магазина, министър Найденов взе за проверка и пилешко месо и кренвирши, които са на промоционална цена малко над 1,70 лв. за 500 грама. млечни продукти До края на юли ще бъде издадена подобна заповед за етикетирането на месните продукти. Отново ще има 1 месец гратисен период, в който продуктите да бъдат приведени в съответствие като така до края на лятото ще има яснота какво ядат хората и по отношение на месните продукти, посочи министърът.

Проверки всекидневно се извършват и в Стара Загора от служители на Държавнен ветиринарно-санитарен контрол в Стара Загора.

На такава проверка присъства и журналистически екип на медийния център на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Темата е предмет на репортаж, който ще бъде излъчен на 24 юли от 21 часа в телевизионното предаване Инициатива - външна продукция на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, която е част от програмата на Телевизия Стара Загора.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |