Събития Банките засилват предоставянето на ипотечните кредити

Банките засилват предоставянето на ипотечните кредити

Вторник, 15 юни 2010 г., 12:11
Размер на буквите

В резултат на активността на банките и клиентите ипотечните кредити през май са с 8% повече от тези през април 2010 г. Средният размер на кредита обаче е спаднал в резултат на по-ниските цени на жилищата и на по-големия дял, който малките областни центрове заемат в статистиката. През май се появиха предложения за 100% финансиране, но до сделки при тези условия се стига трудно.

Желанието на клиентите да получат пълната сума най-често е нереалистично заради текущите им доходи и стойността на имота. Освен правилно съобразяване на бюджета и сигурност на работното място за определяне на процента финансиране ключова остава стойността на имота, къде се намира, качеството на строителство и състоянието му.

Очакванията ни са през следващите месеци ипотечни кредити да се теглят предимно за имоти, договорени на по-ниска от средната за района и типа жилище цена, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредитцентър. Според него по-ниската цена е гаранция за запазване на стойността на обезпечението и превенция, че при затруднения купувачът ще може бързо да продаде имота, без да търпи загуби. Добрата новина е повишаващата се ликвидност на пазара на жилищни имоти. Тя също е успокоителна за купувачите, нуждаещи се от външно финансиране за своята сделка, пише вестник Стандарт.
По данни на Кредитцентър през май 18% от клиентите са успели да договорят цена, по-ниска от определената от независим оценител. В повечето случаи това са имоти, закупени с инвестиционна цел, собствениците на които се нуждаят от пари в брой в кратки срокове. Договорената по-ниска цена обаче не е гаранция, че имотът е подходящ за всеки клиент. С все по-голяма сила днес важат правилата за изчисляване и правилно определяне на възможностите на едно домакинство да обслужва кредит.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |