Събития След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин

След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин

Вторник, 08 юни 2010 г., 14:36
Размер на буквите

След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при проверка в магазин Карфур в София за предлагането на млечни продукти и продуктите с растителни мазнини в търговската мрежа. Дотогава преработвателите трябва да си сменят етикетите, информира министърът и уточни, че след тази дата продуктите, в които се съдържат растителни мазнини няма да могат да се обозначават като кисело мляко, кашкавал или сирене.

Фирмите трябва да измислят друго наименование на продуктите си. Например сиренето с растителни мазнини може да се казва „бяла вкусотия”, предложи министърът, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Според него тези промени в обозначаването на етикетите не би трябвало да се отразят в цената. Промяната се прави в защита на потребителите и с цел те да не бъдат заблуждавани, че продуктът, който консумират е изцяло млечен, каза още министър Найденов.
При неспазване на предписанията за разделяне Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.
Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко. За влагането на сухо мляко се спазва следното изискване: възстановеното сухо мляко може да бъде: кисели млека – до 20% ,сирена бели саламурени от краве мляко – до 30% ,кашкавал от краве мляко – до 25%  и извара, изварови продукти - до 100% .

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |