Събития Откриват завода за гипсокартон на Кнауф

Откриват завода за гипсокартон на Кнауф

Вторник, 08 юни 2010 г., 10:34
Размер на буквите

Заводът за гипсокартонени плоскости на "Кнауф" край с. Медникарово, община Гълъбово, ще бъде официално открит на 17 юни.
Това е най-модерната за момента инсталация на групата "Кнауф". Тя има капацитет от 30 млн. кв.м гипсокартонени плоскости, за чието производство ще се използват над 350 хил. тона технически гипс (REA - Gips).

Гипсът е отпадъчен продукт от сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3". "Кнауф България" има 25-годишен договор за използване на суровината. Инвестицията е в размер на 120 млн. лв. Заводът, чиято първа копка бе направена в края на август 2007 г., е разположен на площ от 12 хектара земя, закупена от "Енел Марица-изток 3", уточнява вестник Старозагорски новини.
За проекта "Кнауф България", 100% собственост на водещата фирма в областта на строителните технологии "Кнауф-Австрия", получи сертификат инвеститор "Първи клас". През 2008 г. община Гълъбово е получила 2.6 млн. лв. за изграждането на път до завода като субсидия, която компанията получава заради този сертификат. Това е втората инвестиция на австрийската компания в България, след приватизацията на Завода за гипсфазерни плоскости във Видин.

В първия по рода си завод в страната ще работят около 100 души, които ще бъдат обучени от специалисти на компанията. Ще се произвеждат три вида гипсокартонени плоскости - строителни, водоустойчиви и пожароустойчиви. Според предварителни данни около 50% от продукцията ще бъде за вътрешния пазар, а останалата - за износ. В момента България е сред първите места в Европа по ползване на гипсокартонени плоскости - средно по 3 кв.м годишно на глава от населението, първи са скандинавските държави - над 7 кв.м, а в Германия - 2.1 кв.м.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |