Събития Цената на розовото масло е паднала с 20% на международните пазари

Цената на розовото масло е паднала с 20% на международните пазари

Неделя, 06 юни 2010 г., 14:55
Размер на буквите

Празникът на розата, който се провежда всяка година в Казанлък, завърши с пищни тържества и за пореден път привлече стотици чуждестранни туристи. Сред официалните гости бяха президентът на България Георги Първанов, дипломати и народни представители. По стара традиция беше представен ритуалът по розоварене и дегустация на прочутите гюлова ракия и гюлов ликьор.

Фолклорни състави от България и чужбина, актьорски формации и спортни клубове участваха в пъстро шествие по централния булевард.

2010 г. е донесла добра реколта за производителите в Долината на розите. 80% от нея вече са прибрани и е получено по-голямо количество розов цвят. Очакваме около 2,5 тона розово масло, което ще бъде предложено на международния пазар, заяви директорът на Института по розата и етеричномаслените култури - проф. Недко Недков.

Независимо от по-високия добив, розопроизводителите са крайно недоволни от изкупните цени. Себестойността на розовия цвят е 1,30 лв. за килограм и на тази цена го изкупуват, което обезсмисля нашата дейност, заяви Даниел Великов, розопроизводител от село Черганово. По негова инициатива на 11 юни в селото ще се учреди Асоциация на розопроизводителите. Целта е да се обединят усилията на стопаните в защита на изкупната цена, защото алтернативата била да изкоренят насажденията.

Проф. Недков потвърди, че печалбата на розопроизводителите е минимална, но проблем имали и преработвателите и производителите на розово масло, тъй като в момента са паднали и международните цени на розовото масло някъде с около 20% и цената се движи между 3500 - 3800 евро за 1 кг.
Проф. Недков обяви, че качеството на розовото масло тази година е много високо и не е допуснато наличие на пестициди, което е от изключителна важност за изкупуването му от европейските фармацевтични фирми.

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Казанлък

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |