Събития В село Змейово направиха Лятно училище за природозащитници

В село Змейово направиха Лятно училище за природозащитници

Сряда, 23 септември 2009 г., 16:08
Размер на буквите

Над 20 деца от 5 до 18-годишна възраст от Старозагорското село Змейово посещаваха Лятно училище за природозащитници. Инициативата е на сдружение Бъдеще за Змейово и е в рамките на проект, подкрепен финансово от фондация Чарлз Стюърт Мот по програма Място за живот - 2009. Наред с полезните умения, които натрупаха по време на занятията по градинарство и дърводелство, децата участваха в планински поход, начело с професионален водач, до пещерата Змейови дупки и до връх Бетер, за който изследователи предполагат, че е угаснал кратер на вулкан, преди десетки милиони години.

Змейово Поход

Младите природолюбители възстановиха и маркировката по туристическата пътека.
Природата трябва да се пази. Щом я замърсяваме, тя няма да ни дава това от, което човек има нужда, коментира 9-годишната Стамена. Доволна от Лятното училище е и Цвети - по-интересно е да ходиш на походи и на лагери, отколкото да играеш и да гледаш телевизия, сподели тя.
Децата научиха как да спасят човек, ако бъде ухапан от змия. Запознаха се с различни билки, но основният урок, който няма да забравят децата, е да пазят природата.
По време на похода децата бяха придружени от планинар-ветеран, който им разказа една от легендите за пещерата на Змея, която по-скоро звучи реалистично. Твърди се, че местните хора са я измислили с определена цел, за да плашат турците, да не ходят до дупките, тъй като там се криели хайдути, на които местните носели храна, разказа Милка Максимова.
В рамките на проекта са предвидени още полезни дейности за малките природозащитници.
Те ще превърнат своеобразно нерегламентирано сметище в зелен парк, като сами ще посадят над 220 храсти, сами ще боядисат спортните съоръжения и ще изработят къщички за птиците, каза Мирослава Балдаранова, зам.-председател на сдружение Бъдеще за Змейово.

През лятото малките природозащитници участваха също и в поход до хижа Българка. Те сами направиха лагер, нощуваха сред природата и се запознаха с нови предизвикателства.

пеликан Децата посетиха и Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани. Те проявиха желание да помагат в грижите за дивите животни в Центъра като станат доброволци през следващото лято. Малките природозащитници, съвместно със сдружение Бъдеще за Змейово, осиновиха розовия пеликан Груйо

Професионалният планински водач Руен Павлов ги запозна с тайнствата на гората, как хората трябва да я опознаят и да я пазят. По време на похода водачите разказаха на децата за Стара планина, за природен парк Българка, за дървесните видове, които има в парка. Показаха им природната забележителност „Големият бук”.
Децата посетиха и Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани. Те проявиха желание да помагат в грижите за дивите животни в Центъра като станат доброволци през следващото лято. Малките природозащитници, съвместно със сдружение Бъдеще за Змейово, осиновиха розовия пеликан Груйо. Птицата остава в центъра, но изхранването й е осигурено от събраните от децата средства.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |