Събития Изчерпан е финансовият ресурс по четири мерки от ПРСР

Изчерпан е финансовият ресурс по четири мерки от ПРСР

Сряда, 23 септември 2009 г., 15:10
Размер на буквите

Положението с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е тревожно. По четири от мерките финансовият ресурс на подадените проекти за целия период на програмата до 2013 г. е напълно изчерпан и дори е на дефицит. Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредно заседание на земеделската комисия в парламента.


Напълно изчерпани са средствата по мерките 321, 322, 112, каза Найденов пред депутатите. По мярка 321 Основни услуги за населението и икономиката в селските райони са подадени заявления на стойност в размер на 1,6 млрд. лв., а общият бюджет на мярката е едва 806 млн., така недостигът е 877 млн. лв., предаде Агенция Фокус
Недостигът на средства по мярка 322 Обновяване и развитие на населените места е около 50 млн. лв. По мярката има право да се ползват 326 млн. лв., а са приети проекти за 375 млн. лв. Недостигът по мярка 112 Създаване на стопанства за млади фермери е повече от 65 млн. лв. Там са подадени проекти за 265 млн. лв. Освен това по най-атрактивната мярка 121, недостигът на средства в частта на мярката за закупуване на техника, е повече 35 млн. лв. Мярката в тази й част ще бъде спряна за прием.
Има различни варианти за реакция при това положение, обясни земеделският министър. Могат да започнат преговори с ЕК за прехвърляне на средства от непопулярни мерки на програмата към по-популярни. Шест месеца обаче ще продължи преговорният процес, обясни Калина Илиева, изпълнителен директор на ДФЗ. Според  Найденов по мярка 141 има неусвоен ресурс, който може да се прехвърли. Така обаче ще бъдат ощетени бенефициенти по програмата. От ДФЗ ще започне разглеждане на стойностите на посочените в проектите услуги за строително-монтажни работи. Проверката ще има за цел да установи дали има завишени цени в проектите, каза Калина Илиева.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |