Събития Посланикът на САЩ призова за по-голяма прозрачност в енергийния сектор

Посланикът на САЩ призова за по-голяма прозрачност в енергийния сектор

Вторник, 18 май 2010 г., 09:29
Размер на буквите

Енергийните пазари на България остават силно монополизирани на всички равнища. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен на конференция с участието на Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ. В доклада се посочва още, че цените се регулират на база референтни стойности или формули, което показва твърде ниските равнища на конкуренция в енергийния сектор. В процес на разработване е новата енергийна стратегия.

Настоящото правителство зае по-решителна позиция по отношение ограничаването на корупцията, осигуряването на прозрачност и гарантирането на конкуренцията в енергийния сектор, но вземането на решения и процедурите, засягащи основните проекти и политики, остават неясни и могат да бъдат повлияни от конкретни интереси, предаде Агенция Фокус.
Необходимостта от диверсификация на енергийния сектор, сочи експертното становище. Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията посочи, че страната внася около 75% от първичните енергийни ресурси – нефт, газ. По думите му диверсификацията може да стане само с нашите европейски партньори.

Н. Пр. Посланик Джеймс Уорлик заяви, че преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) повдига много въпроси и правителството трябва да предприеме проактивни стъпки. По думите му - трябва да се повиши прозрачността в газовия сектор. Преговорите за доставките на газ трябва да бъдат водени и приключвани в прозрачност. В момента се избират консултантите за търга за АЕЦ Белене. Трябва да бъде избран консултант, който да предостави услугата по един прозрачен начин, посочи Н. Пр. Уорлик.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |