Събития Образуваха досъдебно производство по случая Дом Българка

Образуваха досъдебно производство по случая Дом Българка

Вторник, 11 май 2010 г., 08:45
Размер на буквите

В седмицата преди празниците Районна прокуратура - Стара Загора, е образувала досъдебно производство по случая "Дом "Българка", за който медията ни информира преди месец. Припомняме, че става въпрос за осем-деветгодишно дете, оставено да спи в коридора на социалното заведение след наложено наказание. При това през февруари, когато температурите навън бяха 10-15 градуса под нулата. Историята стана известна, след като двама служители в дома дадоха гласност и информираха и общинската, и областната управа.

Със случая се занимава и звено "Инспекторат" към Община Стара Загора, и полицията, и отдел "Закрива на детето", пише вестник Старозагорски новини.
Първоначално прокуратурата образува преписка, но след извършените проверки е решено, че има достатъчно основания за досъдебно производство. Вероятно са натежали и писмените обяснения на служителите от Дома, и показанията на наказаното дете, разпитано при специален режим. Засега досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, а след приключване на всичките проверки ще се преценява кой и доколко е виновен.
В телефонен разговор през април директорката на Дома Пенка Йонкова заяви за "Старозагорски новини", че детето е било на коридора само докато заспят останалите, че вината не е нейна, а на други служители от Дома и че тя е научила за случая едва след три дни. Йонкова обаче призна, че наказанията се налагат лично от нея.
По препоръка на звено "Инспекторат" на директорката е наложено дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение". Началникът на отдел "Здравеопазване и социални дейности" към Община Стара Загора Антония Тодорова сподели, че ако прокуратурата намери достатъчно доказателство за вината на Йонкова, може да се стигне и до крайната мярка. На въпрос на медията ни дали Йонкова е наказала някои от възпитателите в Дома, Тодорова отговори отрицателно. Липсата на потърсена персонална отговорност три месеца след инцидента подсказва, че вероятно възпитателите не са действали на своя глава.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |