Събития Министър Найденов препоръчва земеделските производители да застраховат продукцията си

Министър Найденов препоръчва земеделските производители да застраховат продукцията си

Понеделник, 10 май 2010 г., 16:43
Размер на буквите

През почивните дни падна градушка на много места в страната, а в  град Кнежа градушката бе с големина на яйце и нанесе значителни щети по дворовете и зеленчуковите градини. По този повод министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов напомня на българските земеделски производители, които рядко се възползват от възможностите, предлагани на застрахователния пазар, че застраховането на насажденията е един ефикасен начин за защита от природни бедствия – градушки, наводнения и суша.

Сектор „Плодове и зеленчуци” е един от секторите на българското земеделие, при който неблагоприятните климатични условия и събития се отразяват в най-голяма степен. Министерство на земеделието и храните, с цел да се стимулира земеделски производители, предприе действия за подкрепа на сектора чрез финансиране на част от разходите по тези застраховки посредством разработване на схема за държавна помощ, касаеща съфинансирането на застрахователни премии.
От тази година България нотифицира пред Европейската комисия схема на държавна помощ „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция”. От нея могат да се възползват земеделски производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, като застраховат селскостопанската си продукция срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия.
С оглед и предстоящата ликвидация на Агенция по борба с градушките към МЗХ и преструктурирането й в самостоятелно търговско дружество, издръжката на нейната дейност няма да се заплаща от държавата, а от бизнеса и застрахователните компании, които ползват нейните услуги. Ето защо е необходимо максимално да се възползваме от средствата от европейските фондове за застраховане на земеделската продукция, призовава министър Найденов.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |