Събития Кметът на община Гълъбово Николай Тонев е временно отстранен от длъжност

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев е временно отстранен от длъжност

Петък, 18 септември 2009 г., 13:29
Размер на буквите

Състав на Окръжен съд - Стара Загора отстрани временно от длъжност кмета на община Гълъбово Николай Тонев, по чл. 69, ал.1 от НПК, заради длъжностно престъпление. Искът за мярката е внесен от Окръжна прокуратура - Пловдив. В хода на разследването са събрани 42 тома. Тонев е оказвал натиск и опити за вмешателство в дейностите на кметската администрация.

Николай Тонев
Затова присъствието му в общината, независимо дали ще бъде в отпуск, би попречило на процесуалните действия. Мярката може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.
На 19 август Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на Николай Тонев за извършено престъпление по чл.282, ал.2 пр.II, във връзка с ал.1 от НК, (длъжностно лице, превишило правата си с цел да набави за себе си или другиму облаги). На Николай Тонев беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 4000 лв. Според прокурорското Постановление за привличане на обвиняемия, в периода 25.11.2008 г. - 25.05.2009 г. при условие на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице кметът на Гълъбово не е изпълнил служебните си задължения.


Чл. 69. (1) от НПК - Когато обвиняемият е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съдът може да отстрани обвиняемия от длъжност.

 

* * *

Отстраниха кмета на Гълъбово от длъжност

В петък по обяд състав на Окръжен съд - Стара Загора, отстрани временно от длъжност кмета на община Гълъбово Николай Тонев, по чл. 69, ал.1 от НПК. Искът за мярката е внесен от Окръжна прокуратура - Пловдив, която преди месец привлече Тонев като обвиняем за длъжностно престъпление и му наложи мярка за неотклонение.
Старозагорският съд е сметнал за основателно искането на Окръжна прокуратура - Пловдив, че служебното положение на гълъбовския кмет ще създаде пречки за обективно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, и Николай Тонев е отстранен от длъжност. "Мярката е временна, докато трае досъдебното разследване", съобщи за вестник Старозагорски новини председателят на Окръжен съд - Стара Загора, Тоньо Тонев.
По закон Николай Тонев може да обжалва в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.
Както вече съобщи "Старозагорски новини", на 19 август Окръжна прокуратура - Пловдив, повдигна обвинение срещу кмета на Гълъбово по чл.282, ал.2 пр.II, във връзка с ал.1 от НК, за превишаване на правата си като длъжностно лице с цел да набави за себе си или другиму облаги. И му наложени мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 4000 лв.
Според прокурорското Постановление за привличане на обвиняемия, в периода 25.11.2008 г. - 25.05.2009 г. при условие на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице кметът на Община Гълъбово не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си.
Крайният срок за обжалване на решението на Окръжен съд - Стара Загора, за временното отстраняване от длъжност на гълъбовския кмет изтича утре - 23 септември.
"Вече обжалвах решението", съобщи за "Старозагорски новини" самият Николай Тонев часове след произнасянето на съда. Според него временната раздяла с поста е заради двама общински съветници, които твърдели, че Общински съвет - Гълъбово, вземал решения под давлението на кмета. "Няма нарушения. До наивност съм чист човек", каза още пред медията ни Николай Тонев... Но явно Пловдивската прокуратура е на друго мнение.
Засега в Община Гълъбово все още няма временен заместник на Тонев, тъй като се чака решението на Апелативен съд - Пловдив.
Случващото се през последните 8-9 години подсказва, че на Община Гълъбово не й върви на кметове. През 2001 г. бившият кмет Васко Точев беше осъден от Старозагорския окръжен съд за подкуп и отстранен от длъжност. Сега отново кмет на енергийното градче е подсъдим и отстранен от длъжност. Районът иначе е най-привлекателното кътче в България за чуждестранни инвеститори с доказани намерения за развитието на българската енергетика. И отдавна би трябвало Гълъбово да има европейски вид - с асфалтирани пътища, нови тротоари, зелени паркове и т.н..., а не бариери и съдебни дела.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |