Събития Задържаха група, специализирана в кражби на луксозни коли

Задържаха група, специализирана в кражби на луксозни коли

Четвъртък, 17 септември 2009 г., 12:44
Размер на буквите

При съвместна операция на служители на Дирекция Противодействие на общата престъпност, областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково, и техните колеги от Германия и Кралство Испания, установиха до момента откраднати 18 луксозни автомобили. Работата по случая е продължила 4 месеца, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.


При специализираната акция, проведена на 16 септември на територията на Хасково и Стара Загора са установени следните коли от висок и среден клас – три БМВ Х3, две БМВ Х5, БМВ 120Д, три Сеат Алтеа, един Сеат Леон, Ауди А6, Фолксваген Пасат, Мерцедес SL 500, Мерцедес ML 270, Мерцедес Е 220, Хюндай Санта Фе, Тойота Ланд Круизер и Фолксваген Голф – 5-та серия.
В хода на операцията са задържани трима мъже на 23 години от Стара Загора, като единият от тях е добре познат заради автокражби и сводничество. Арестуван е и третият от групата - 37 годишен мъж от Хасково.
При извършените процесуално-следствени действия били иззети типови непопълнени бланки на договори за покупко-продажба на моторни превозни средства със сериен номер и воден знак на Кралство Испания, множество ключове от автомобили, сервизни книжки за техническо обслужване на моторно-превозни средства, както и множество мобилни телефони и СИМ карти ползвани от групата. Образувани са досъдебни производства в Стара Загора и Хасково.
В процеса на провежданите оперативни и издирвателни действия са установени две схеми, по които действали задържаните. В единия случай, след като автомобилите бъдат отнети от територията на страни от ЕС, чрез използване на подправен документ, се транспортират до Р България. Преди извършването на регистрацията на колите в страната с технически средства се нанасят корекции в идентификационните номера на рамата и двигателя на съответния автомобил, съобразно документите, с които групата разполага или се изготвят нови, като се използват крадени оригинални бланки на договори за покупко-продажба.
При другата схема, използвана от задържаните, автомобилите се отнемали на територията на страната ни и чрез използването на неистински документи и интервенция в областта рамата и двигателя се представят в пунктовете за регистрация на моторни превозни средства като нов внос. Идентификационните знаци, които са поставени на автомобилите, отговарят на същите автомобили като марка и модел, които са редовно регистрирани  и се движат в страни от ЕС. По този начин се създават така наречените  автомобили двойници. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните, както и установяването на други автомобили - предмет на престъпление продължава.

Стара Загора

Стара Загора

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |