Събития Археолози откриха край село Сърнево непознати ритуали от Късния неолит

Археолози откриха край село Сърнево непознати ритуали от Късния неолит

Петък, 16 април 2010 г., 12:42
Размер на буквите

Експедиция от Националния археологически музей с Институт към БАН и археолози от цялата страна, откриха непознати досег ритуални системи и предмети от късния неолит. Това стана по време на третия заключителен сезон при спасителни разкопки край старозагорското село Сърнево. Проучени са около 7 декара около бъдещата отсечка от автомагистрала Тракия, между Стара Загора и Нова Загора.

Най-ранните ритуали са от края на Късния неолит от 5400 г. Пр.Хр. След едно много продължително проучване на същото място подобни ритуали са извършвали траките през късната желязна епоха, съобщи Крум Бъчваров, един от ръководителите на експедицията. От края на 3-ти век е открит ритуален ров от Римската епоха и гроб на млада жена със сребърни накити, но археологът изключва тя да е римлянка.
За първи път в Източна Европа от времето на късния неолит са открити уникални предмети, които вероятно са били форма на престиж. Най-интересните находки са една игла от зелен камък, чийто вид предстои да бъде изследван. Иглата е завършва с изображение на животно.
Експедицията е открила различни съдове и предмети, сред които се отличават 30 мъниста с размери около 3 милиметра, от които 5 са от малахит и едно от азурит.
Археолозите са открили още едни непознат ритуал. На 20 сантиметра под добре запазени части от 2 черепа и бедрена кост, са поставени два рога от праисторическото говедо - Тур, които надхвърлят 1 метър.
Предстои международен екип от специалисти да представи до края на годината резултатите от новия археологически обект, които ще обогатят науката за праисторията.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |