Събития Протестът в защита на Oперата в Стара Загора се разраства

Протестът в защита на Oперата в Стара Загора се разраства

Понеделник, 29 март 2010 г., 09:51
Размер на буквите

В петък пред сградата на Общината се проведе втори протест на трупата на Държавна опера - Стара Загора, и граждани на областния център срещу направения избор за директор. Борис Борисов, председател на Дружеството на Съюза на българските музикални и танцови дейци, представи изпратеното предния ден протестно писмо, адресирано до министъра на културата, кмета на Община Стара Загора и областния управител.

Желанието на всички е за следващите три години "да не се спуска от горе парашутист", а да се назначи личност с доказани мениджмънтски качества, която да се справи с кризата и с големите възможности, които се предоставят с готовата вече оперна сграда. Присъстващите категорично застанаха зад кандидатурата на солиста на операта Александър Марулев, който имаше преди години два успешни мандата като директор на най-големия културен институт в областта, пише вестник Старозагорски новини.
Своята подкрепа към каузата изяви музикологът Андрей Андреев, класиран в конкурса на трето място след г-н Марулев. Той аргументирано се противопостави на пагубната кадрова политика на Министерството на културата и призова старозагорци да отстояват правата си.
Своя тревожен протест изразиха почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев, оперната солистка Мария Клинчева, хористката Магдалена Начева и др.
От името на организационния комитет Мария Иванова каза, че творците от Държавна опера - Стара Загора, няма да се предадат и ще отстояват правото си на български граждани и творци.
По-късно беше разпространено Открито писмо до министър Вежди Рашидов и Обръщение за съпричастност от страна на другите музикални театри в страната и на гражданството, които поместваме без съкращения.
В социалната мрежа FACEBOOK има създадена група "Да спасим Държавна опера - Стара Загора", към която са се присъединили 946 членове.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |