Събития Областният управител на Стара Загора разпореди мерки за недопускане разпространението на птичи грип

Областният управител на Стара Загора разпореди мерки за недопускане разпространението на птичи грип

Понеделник, 22 март 2010 г., 10:03
Размер на буквите

Областният управител Йордан Николов издаде заповед, с която разпорежда мерки за недопускане разпространението на заразени с инфлуенца птици на територията на региона, предвид възникване на заболяването в Румъния и опасността от проникването му в Република България. На заседание на Областната епизоотичната комисия беше констатирано, че реална опасност и признаци на настъпление на болестта в страната и региона няма.

Въпреки това се вземат необходимите мерки да не бъде допуснато разпространение на заразени с високопатогенния щам AH1N1 птици, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Разпорежда се незабавно провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии на територията на област Стара Загора за набелязване на конкретни мерки. Районната ветеринарномедицинска служба – Стара Загора трябва да организира постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти и “задни дворове” и да извършва сондажни серологични изследвания на домашни и диви птици за наличие на причинителя на инфлуенца.
В заповедта се разпорежда отглеждането на домашни птици в личните дворове на територията на област Стара Загора да става само в тях, а в промишлените птицеферми да се спазват мерките за биосигурност /дезинфекция на превозни средства и хора влизащи и излизащи от птицевъдния обект, строг пропускателен режим с вписвания на посещения във фермата/. Фуражите за изхранване на животни и птици да се съхраняват в закрити помещения, непозволяващи контакт с диви птици.
На органите на Областна дирекция на МВР - Стара Загора се разпорежда да засилят контрола по пътищата за транспортиране на живи птици, като в случай на констатирани  нарушения да уведомят Директора на РВМС-Стара Загора.
В заповедта на областния управител се предвижда ловно-рибарските сдружения, РУГ и неправителствените организации да извършват постоянен контрол върху здравния статус на дивите и прелетни птици и при констатирани промени да информират РВМС за вземане и изпращане на проби от умрели птици за вирусологично изследване. При завишена  заболяемост и смъртност по птиците, техните собственици трябва незабавно да уведомят кмета или ветеринарния лекар обслужващ птицевъдния обект или населеното място.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |