Събития Повторен процес в Иран срещу гълъбовския шофьор

Повторен процес в Иран срещу гълъбовския шофьор

Сряда, 17 март 2010 г., 09:35
Размер на буквите

Върховният съд на Иран е върнал документите по делото срещу шофьора на ТИР от Гълъбово Живко Русев, който обжалва доживотната си присъда за трафик на наркотици, съобщиха вчера електронните издания. След като през ноември миналата година съдът в иранския град Табриз постанови доживотен затвор на Живко Русев, процедурата по обжалването е стигнала до Върховния съд на Иран.

Той обаче е върнал документите отново на по-долна инстанция в Табриз. Все още не е ясно дали това е добра новина за българина, тъй като съдията е излязъл в отпуск заради иранската Нова година.
Адвокатът на Русев ще може да се запознае с мотивите за връщане на делото едва в началото на април.
Живко Русев беше арестуван през септември 2008 г. при акция на иранските служби за борба с наркотиците. В камиона му бяха открити около 130 кг хероин. Шофьорът твърди, че не е знаел, че превозва наркотик. Според иранското обвинение Русев е бил част от международна престъпна група, участвала в трафик на наркотици от Афганистан за Европа.
За престъплението, в което е обвинен Русев, иранското законодателство предвижда смъртно наказание, а наблюдатели коментираха, че доживотната присъда на сънародника ни е жест на Техеран към България.
Вестник Старозагорски новини припомня, че месец сред като Живко Русев беше арестуван, в Бургас бяха задържани още двама шофьори на ТИР-ове от Гълъбово. Също в тайници, монтирани в камионите им, бяха открити над 250 кг от същия наркотик. Разследването на медията ни тогава установи,че Русев е бил съученик с един от арестуваните в Бургас, а с другия се познавали от деца. Към днешна дата липсва официална информация каква е съдбата на двамата шофьори, задържани в България. По неофициални данни те се намират в два различни затвора у нас, но не е известно докъде е стигнало разследването срещу тях. За разлика от иранския съд, който веднъж вече се произнесе за Русев, българското правораздаване още мъдри казуса с двамата гълъбовски шофьори. И единственото логично обяснение да не бъде финализиран е намесата или покровителството от високо място.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |