Събития Само двама от групата на Иван Водното останаха в ареста

Само двама от групата на Иван Водното останаха в ареста

Вторник, 16 март 2010 г., 12:40
Размер на буквите

Старозагорският окръжен съд измени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-леката "домашен арест" на четирима от участниците в престъпната група за източване на ДДС, ръководена от Иван Йорданов по прякор Водното. По леката мярка на Валери Иванов, Гълъбин Любомиров, Станимир Тодоров и Еманоил Тошев все още не е влязла в сила. Тя може да бъде обжалвана или протестирана пред Пловдивския апелативен съд.

Вестник Старозагорски новини припомня, че при мащабна акция на служители на ОД на МВР - Стара Загора, на 16 и 17 декември 2009 г. бяха задържани общо 7 човека. Сред тях беше и 22-годишната Русалина Андонова, с която Йорданов живее на съпружески начала и от която има дете, което е станало причина за освобождаването й от ареста. Зад решетките остават само 29-годишният Петър Терев и тарторът и Иван Йорданов.
Посредством девет фирми, собственост и управлявани от задържаните, е извършвана дейност по неправомерно усвояване на данъчен кредит в особено големи размери. Престъпленията са осъществявани чрез префактуриране на стоки в кръга от фирми и изготвяне и използване на документи за износ на автомобили, гранит, мобилни телефони и гуми към Румъния и Словения. В същото време стоката не е напускала страната, а е продавана на дребно в различни бази. Въз основа на документите за фиктивен износ фирмите са съставяли VIES-декларации, с които възстановявали ДДС. Схемата е действала от година и половина.
При полицейската акция са иззети голям брой счетоводни документи и материали, доказващи престъпната дейност на групата, справки-декларации по ЗДДС, банкови извлечения, дневници за покупко-продажби, касови апарати, печати на фирми, фактури и др.
В хода на разследването е установено, че престъпната група се е занимавала и с регистриране и отчуждаване на МПС от висок клас, които са крадени на територията на България и страните от ЕС. След интервенции на идентификационните номера колите са били пререгистрирани в различни области на страната с използване на фалшиви чуждестранни регистрационни документи. След това автомобилите са били прехвърляни между фирмите от престъпната група, като се изписвали скъпи ремонти за увеличаване на данъчните им стойности. Иззети са договори за покупко-продажба на МПС, чужди регистрационни табели и фалшиви документи за самоличност. Установени са 23 откраднати автомобила, от които към момента в ОД на МВР от Стара Загора, Хасково и Кърджали са иззети 12, предимно БМВ - Х5, Х3 и 530, "Ауди Q7", "Мерцедес" и др. Средствата, придобити от престъпната дейност, са влагани в легален бизнес, поради което участниците в групата ще бъдат разследвани и за пране на пари.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |