Събития Enel партнира с Китай за прилагане на технологии за улавяне и съхранние на въглероден двуокис

Enel партнира с Китай за прилагане на технологии за улавяне и съхранние на въглероден двуокис

Вторник, 15 септември 2009 г., 15:38
Размер на буквите

Сътрудничеството между Италия и Китай в сферата на технологиите за улавяне и съхранение на въглероден двуокис (CO2) продължава. На 14 септември 2009 г. в китайската столица Пекин беше подписано споразумение от министъра на науката и технологиите на Китай, Уан Ган, от министъра на околната среда на Италия - Стефания Престиджакомо и от директора на отдел Инженеринг и иновации на Enel - Ливио Видо.

Споразумението, което следва Меморандума за разбирателство, подписан през месец май 2008 г., предвижда предпроектно проучване за строителството - в китайска централа на въглища, на система за улавяне на произведения CO2 и инжектирането му в нефтено находище, увеличавайки по този начин добива на суров нефт.
Ливио Видо, директор на отдел „Инженеринг и иновации” на Enel, отбеляза: „Днешното споразумение укрепва сътрудничеството между Enel и китайските институции, с които работим успешно от 2004 г. Enel предлага на огромна страна като Китай своите най-напреднали технологии, като тази за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, която значително ще допринесе за успеха на борбата срещу измененията в климата.”
Партньорството между Италия и Китай ще спомогне за обмена на информация между изследователите от двете страни. Държавите са се ангажирали с разработване на нови технологии за значително намаляване на емисиите на CO2, отделяни от топлоелектрическите централи.
Enel ще допринесе за успеха на програмата, като сподели с китайските си партньори опита, който компанията е придобила при проектирането и строителството на пилотна система. Тя ще позволи да се тества най-модерната технология за улавяне на CO2 в централата Federico II на Enel в Бриндизи, която започва работа през 2010 г.
Enel е разработила и програма, която в момента се разглежда от Европейския съюз във връзка с изплащането на средства по Европейския план за икономическо възстановяване, за построяването на централа с естествени размери. Тя ще започне да функционира през 2015 г. и ще дава възможност за улавяне на CO2, отделян от захранваната с въглища централа, която ще бъде построена в Порто Толе.
Enel е един от най-активните играчи по отношение на проектите за ограничаване на парникови газове на китайския пазар според условията на Протокола от Киото. Китай е на първо място в света по потенциал за ограничаване на парниковите емисии.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |