Събития В малките и средните предприятия на България работят над 60 000 жени предприемачи и мениджъри

В малките и средните предприятия на България работят над 60 000 жени предприемачи и мениджъри

Понеделник, 08 март 2010 г., 13:53
Размер на буквите

Сега вече в малките и средните предприятия на България работят над 60 000 жени предприемачи и мениджъри. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при откриването на конференция Womenomics – жените в предприемачеството, организирана по инициатива на Посолството на Норвегия съвместно с БТПП, по случай Международния ден на жената, съобщиха от пресцентъра на Палатата.

По думите на г-н Симеонов, броят на жените-предприемачи в България вече е голям. Изследванията сочат, че жените-предприемачи в сравнение с мъжете у нас са доста по-млади и по-образовани. Проучване, поръчано от БТПП и проведено сред над 800 българки, сочи, че 62% от жените започват бизнес със собствени средства или с пари на свои роднини. Това говори за една добра спестовност от една страна, а от друга за страх на банките все още за отпускане на кредити.
Българките предприемат свой бизнес от желание за лична реализация. Те намират, че като наети все още не им се дават равни възможности с мъжете, сочат резултатите от проучването. Жените-предприемачи са по-склонни да използват външни услуги, не само за юридически консултации за информационни и консултантски услуги по целия спектър. Това показва, че те са с модерно мислене, каза още Симеонов.
Конференцията е организирана по инициатива на посолството на Кралство Норвегия и Иновация Норвегия, в сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата. По време на форума посланикът на Норвегия Н.П. г-жа Тове Скарстейн обясни, че от 8 млн. работни места в ЕС, създадени за последното десетилетие, повечето са свързани с жените. Жените оглавяват все повече и повече бизнеса и фирмите, каза посланикът и добави, че все още жените са по-ниско платените.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |