Събития Сезират прокуратурата за укрита информация за обгазяванията

Сезират прокуратурата за укрита информация за обгазяванията

Неделя, 07 март 2010 г., 21:41
Размер на буквите

Инициативният комитет срещу обгазяванията внася жалба в Главна прокуратура срещу длъжностните лица, укрили информация във връзка с обгазяванията на Стара Загора и чрез действията си са допринесли да не бъде открит източникът им, замърсил природата и довел до негативни последици за живота и здравето на жителите от региона. Жалбата е във връзка с чл.353а от Наказателния кодекс.

Пред разследващите органи Инициативният комитет е наел известния столичен адвокат Марин Марковски. Жалбоподавателите представиха няколко папки с доказателства, свързани с укритата информация. В тях се визират стотици случаи на укрити данни за наднормени стойности на въглеродни и азотни оксиди в периода 2004-2006 г. За тези два замърсителя тогавашното Министерство на отбраната представи доклад, в който се твърдеше, че са основните, които се отделят при взривяването или изгарянето на боеприпаси. И редица още уличаващи документи, както и доказателства за вредните последици от обгазяванията.
От Инициативния комитет срещу обгазяванията настояват прокуратурата да изясни мотивите, заради които длъжностните лица са укрили информацията, свързана с живота и здравето на населението, и чрез тях да стигне до поръчителите и извършителите на криминалното деяние, пише вестник Старозагорски новини.
Жалбата на Инициативния комитет е подкрепена от председателя на Старозагорската асоциация на общопрактикуващите лекари, Тракийския съюз на зърнопроизводителите, Сдружението на млекопроизводителите в регион Стара Загора, Съюза на българските избиратели, Съюза на химиците към НТС - Стара Загора, и още 22-ма старозагорски общественици и граждани.
До този ход се стигна, след като Окръжна прокуратура - Стара Загора, и Военна прокуратура прекратиха разследването срещу източника на обгазяванията в предходните години и към днешна дата той остана неидентифициран. Поради същата причина съдът прекрати и гражданските дела на няколко старозагорци, събрали кураж да се опълчат срещу тогавашното статукво.
"Разкриването на мотивите на длъжностните лица, укрили информация за обгазяванията, и последващо разследване на величия от предходни управления е най-дългият и труден път за откриване на истината за обгазяванията, но към настоящия момент това е единствената възможна алтернатива, предвид настоящите действия на държавните институции", коментираха от Инициативния комитет.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |