Събития Създава се компания за проектиране и изграждане на междусистемната газова връзка България - Гърция

Създава се компания за проектиране и изграждане на междусистемната газова връзка България - Гърция

Четвъртък, 04 март 2010 г., 12:51
Размер на буквите

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков замина за Солун, където ще участва в конференция на тема Енергията в Югоизточна Европа – производство на възобновяема енергия и сигурност на енергоснабдяването. По време на форума, който се провежда на 4 и 5 март 2010 г, предстои да бъде подписан протокол за създаване на Asset company за изграждане на междусистемна газова връзка България - Гърция (компанията, която ще проектира, изгражда и експлоатира съоръжението).

Връзката ще осигури участието на нашата страна във втория по приоритет европейски газов проект – коридора Турция - Гърция - Италия, който е част от Южния газов коридор, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. В проектната компания с равни дялове от по 50 % ще участват БЕХ и IGI Poseidon (в което акционери са гръцката ДЕПА и италианската Едисон). Подробностите за създаването на смесената проектна компания бяха обсъдени и договорени при посещението на зам.министър Мая Христова в Атина от 23 до 25 февруари 2010 г.
Акцент в разговорите по време на конференцията в Солун в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъде новата енергийна политика на ЕС и изготвянето на Национален план на страната ни, в който са отразени основните цели и насоки на развитието на ВЕИ и на количествата енергия, произведена от биомаса, вятър, слънце и вода.
В рамките на посещението си министър Трайков ще участва и в министерския диалог Приоритетни енергийни инвестиции в Югоизточна Европа. Той ще запознае участниците с енергийната политика на България до 2020 година и по-важните проекти с българско участие.
По искане на гръцката страна министър Трайков ще се срещне и с Тина Бирбили, министър на околната среда, енергията и климатичните промени на Република Гърция.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |