Събития Бюрата по труда провеждат обучения на работници по заявки на работодателите

Бюрата по труда провеждат обучения на работници по заявки на работодателите

Понеделник, 01 март 2010 г., 13:20
Размер на буквите

Общо 62 хил. души, останали без работа след 1 юли 2008 г. и регистрирани в бюрата по труда като безработни, ще придобият квалификация по заявки на работодатели от реалната икономика, общините и държавната администрация. Очаква се 52 хил. от тях да бъдат наети на работа след приключване на обучението. Това предвижда новата схема Развитие на Агенцията по заетостта.

От днес бюрата по труда приемат заявките на работодателите, които смятат, че през следващите няколко месеца ще имат нужда от нова работна ръка.

Това е най-мащабната мярка по програмата Човешки ресурси, бюджетът й е 250 млн. лв., които трябва да бъдат усвоени през следващите три години, заяви Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. За тази година са разчетени 70 млн. лв., но ако интересът е голям, може този бюджет да бъде завишен, уточни Стелиянова.

Държавата ще обучи необходимите на бизнеса кадри по всякакви специалности, заявени от тях. Единствено предприемачите от селското, горското и рибното стопанство не са включени в схема Развитие.
След обучението работодателите ще трябва да назначат квалифицираните вече кадри за период, не по-кратък от 9 месеца и не по-дълъг от 12 месеца. За този период държавата поема 240 лв. от заплатата на назначеното лице, а частният работодател се задължава да плаща още толкова. Ако работодател е община или държавна администрация, Агенцията по заетостта осигурява и необходимите осигуровки.
Работодателите сами ще могат да избират кои безработни да назначат. В рамките на следващите три години един работодател ще може само веднъж да се възползва от тази схема.

През февруари в бюрата по труда са подадени от работодатели заявки за масови съкращения само за 506 работници. През януари броят им бе двойно повече -1096. В същото време отделените 3 млн. лв. за компенсации на работници, преминали на непълен работен ден, са изчерпани наведнъж. 6382 работници и служители от 251 фирми ще получават четири месеца по 120 лв. като компенсация заради намалената работна заплата, пише вестник Пари.

Заявките на 1838 работници от 63 предприятия не са удовлетворени заради изчерпване на лимита. Те обаче може да се включат в схемата Адаптивност, която стартира от началото на март, заявиха от Агенцията по заетостта. По тази схема страната ни получава от Европейския социален фонд безвъзмездна финансова помощ в размер на 90 млн. лв., чиято цел е да намали масовите съкращения и напускането на работници и служители от фирмите, които заради свитото производство са преминали на непълно работно време.
По тази схема вече са подадени заявления от 155 работници за получаване на ваучери за обучение. Те са общо от 13 предприятия, въвели вече непълно работно време. Очаква се обучението им да започне от 1 март.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |