Събития ОЛАФ наблюдава строежа на сероочистки в ТЕЦ Марица изток 2

ОЛАФ наблюдава строежа на сероочистки в ТЕЦ Марица изток 2

Четвъртък, 25 февруари 2010 г., 13:18
Размер на буквите

Служители на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ бяха на посещение на ТЕЦ Марица изток 2 и проведоха среща с ръководството на централата, съобщиха от пресцентъра на енергийното дружество. Целта им е да се запознаят с документите и хода на развитие на проекта за изграждане на сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6, който трябва да приключи през септември 2011 г.

Проектът е на стойност близо 86 млн. евро, , от които 36.1 млн. са осигурени като безвъзмездна помощ по програма ИСПА на ЕС, 34 млн. са заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалата част от сумата е със собствени средства на централата.
За изпълнител по проекта е избран италиано-китайският консорциум Идреко - Инсигма. Договорът беше сключен на 12 декември 2008 г. с одобрението на Европейската банка. Срещу начина на избор на изпълнителя се жалва френската компания Алстом и вероятно това е причината за посещението на ОЛАФ в най-голямата топлоелектрическа централа на Балканите.
Миналата седмица екоминистърът Нона Караджова обяви, че Европейската комисия временно е спряла плащанията от програма ИСПА за двете сероочистки. Средствата са замразени, докато Европейската служба за борба с измамите не установи дали има нарушения при избора на изпълнител.
От Окръжна прокуратура Стара Загора не потвърдиха присъствие на магистрати в централата днес, но заявиха, че в ТЕЦ Марица изток 2 се извършват над 20 проверки за различни нередности, като сигналите са подадени предимно от ръководството на централата.
Има образувано и досъдебно производство след задълбочена проверка, обхващаща периода от 2004 - 2008 г. Извършва се мащабна комплексна експертиза, която има за цел да установи причините, довели до липса на активи в държавната централа.
Също така трябва да бъдат изяснени и причините, заради които на дружеството не се признава ДДС в особено големи размери. За целта се проверяват и над 15 фирми - извършили доставки и различни услуги на централата, до каква степен са изрядни и дали сред тях няма фантоми.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |