Събития Рекордно много участници са изпратили творби в 37-ия Национален конкурс за младежка поезия Веселин Ханчев

Рекордно много участници са изпратили творби в 37-ия Национален конкурс за младежка поезия Веселин Ханчев

Вторник, 13 октомври 2020 г., 16:57
Размер на буквите

Габриела МановаРекордно много млади хора - 142-ама, искат да спечелят статуетката Златно яйце - голямата награда от провеждащия се за 37-и път в Стара Загора Национален конкурс за младежка поезия Веселин Ханчев. Социалната дистанция и наложената изолация през пролетта на пандемичната 2020 година са увеличили сериозно броя на пишещите рими младежи с 50 в сравнение с 2019 г. (93).

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата на името на Веселин Ханчев имат момичетата - 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България като най-много, 36, са от София, а от града - домакин са 9.

Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив - 6, както и от Велико Търново и Бургас - по 5.

Сред изпратилите творби има и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга. Кои ще са лауреатите през 2020 г. в момента преценява жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са Библиотека Родина, Община Стара Загора и къща музей Гео Милев. Началото на Национален конкурс за младежка поезия Веселин Ханчев е през далечната 1984 г., а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Статуетката Златното яйце, изработена от Костадин Ненов, се връчва от 1995 г. Предишен своеобразен рекорд на участници, 150, е бил отбелязан преди 5 години - на 32-ото издание, когато голямата награда взе студентът Богомил Господинов със стиха Птиците на Лола.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие Навици (изд. Жанет 45) на миналогодишната победителка Габриела Манова, съобщиха от Библиотека Родина.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |