Събития Министър Ангелов: В област Стара Загора има пълна готовност за реакция при драстично повишаване на случаите на COVID-19

Министър Ангелов: В област Стара Загора има пълна готовност за реакция при драстично повишаване на случаите на COVID-19

Петък, 28 август 2020 г., 17:06
Размер на буквите

министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловВпечатлен съм от стройната организация и координация между всички структури на територията на област Стара Загора - РЗИ, болници, полиция, всички, които са ангажирани в борбата с коронавируса. Това заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Стара Загора.

Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18. Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович. В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 - МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия. При по-голямо натоварване на системата е създадена възможност и други лечебни заведения, разположени на територията на областта, да приемат пациенти с коронавирусна инфекция, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

По време на срещата ми с областния кризисен щаб разговаряхме с представители на Тракийския университет относно откриването на новата академична учебна година и обучението на студентите по медицина. Моето мнение е, че тя трябва да започне присъствено, защото медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един подготвен лекар, той трябва да работи пряко с пациентите си, да комуникира с тях и да може да извършва всички необходими манипулации, което няма как да се случи дистанционно, коментира здравният министър.

По отношение ваксината срещу коронавирусна инфекция здравният министър беше категоричен, че тя няма да е задължителна и ще бъде безплатна за българските граждани, които пожелаят да си я поставят. Той посочи, че на този етап България е заявила над 2 млн. ваксини за уязвимите групи от населението - хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се говори в публичното пространство. В ИАЛ не са постъпвали документи за клинични изпитвания на ваксина у нас, допълни още проф. Ангелов.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |