Събития Учени търсят най-късния хуманоид в Европа край Чирпан

Учени търсят най-късния хуманоид в Европа край Чирпан

Неделя, 13 септември 2009 г., 22:19
Размер на буквите

И тази година международна експедиция продължава работата по търсенето на следи от най-късния хуманоид (човекоподобно същество) в Европа край Чирпан. Откритието бе през 2007 г. - казва  ст.н.с. д-р Николай Спасов, който ръководи отдела Палеонтология и геология в Националния природонаучен музей при БАН.
Става дума за това, че в кариерата в Сухата река преди години Петър Попдимитров и неговото семейство са правели колекция от фосилни кости (изкопаеми вкаменелости).

Между тях намерихме зъб на хуманоид, изключително рядка находка, фаунистичните данни показват, че става дума най-вероятно за най-късния в Европа хуманоид.
Миналата година започнахме разкопки и намерихме ново находище. От него излязоха около 15 вида животни, които показват една природна обстановка много по-близка до днешната африканска, отколкото до сегашната европейска. Предполагаме, че възрастта на тази фауна, както и на зъба, е около 7 милиона години (края на зоната 12 от туролия - втората фаза на късния миоцен).
Тази година се надявам да открием и кости на този хуманоид, тъй като външният вид на тези създания и техният начин на живот са практически неизвестни. Ще се правят и подробни геоложки проучвания и по-специално ще се вземат проби за определяне на палеомагнетизма. Това е метод на косвено датиране на наслагите, което ще даде по-голяма възможност за поставяне във времето на целия този комплекс от глини, пясъци и фауната, която е вътре в тях.
Експедицията е от петима българи, двама французи и двама германци, представители на Националния природонаучен музей при БАН, на Благоевградския университет, Националния център за научни изследвания във Франция и Института по геология и палеонтология в Мюнхен, финансира се от фонд Развитие на българската наука към БАН и от световноизвестната фондация Луис Лики, подпомагаща изследвания, свързани с произхода на човека, пише вестник Национална бизнес поща.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |