Събития Планира се създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения

Планира се създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения

Сряда, 03 юни 2020 г., 09:38
Размер на буквите

прасковиМинистерство на земеделието, храните и горите предлага създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения на изцяло доброволен принцип. Той ще бъде акредитиран към разплащателна агенция. Държавните помощи, които в момента са за застраховане и обезщетения ще функционират през този фонд. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, пред журналисти, на Осмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

По думите й, моделът за създаването на новия фонд ще е взаимстван от Аржентина. Където тя беше на посещение, заедно с делегация, включваща земеделски производители. Министърът обясни, че когато земеделец реши да участва в него със съответен обем площи, ще получава компенсация за загуби от градушки от Програмата за развитие на селските райони.

Това ще бъде възможно чрез мярката за управление на риска. Надяваме се до края на 2020 г. да структурираме този фонд и той да може да започне работа от следващата година, категорична беше Танева.

Земеделският министър разясни, че независимо от липсата на консенсус за функционирането на подобна система, Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградла, национална противоградова защита. Според нея, страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен сбособ, като в момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

В страни като Унгария такъв фонд е създаден преди повече от 10 години, той започва на доброволен принцип само за градушката, а вече започва да работи и за загуби от сушата, допълни министър Танева.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |