Събития Историческото наследство на Стара Загора се ще бъде показано чрез съвременни технологии

Историческото наследство на Стара Загора се ще бъде показано чрез съвременни технологии

Петък, 29 май 2020 г., 10:43
Размер на буквите

Регионален исторически музей - Стара ЗагораРегионалният исторически музей в Стара Загора ще въведе съвременни технологии и ще модернизира експозиционното пространство чрез иновативен дизайн. Това ще стане в рамките на проект Виртуално културно наследство в РИМ - Стара Загора - Virtual heritage. Той е на стойност 19 600 лева и е спечелен по обявена конкурсна сесия от Министерството на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

Подобен проект ще се реализира за първи път в български музей. Информация за отделните експонати ще бъде достъпна чрез QR код. На локален сървър артефактите ще бъдат представени в 3D. За да се постигне това измерение, всеки експонат ще бъде заснет между 180 и 200 пъти.

Процесът е трудоемък и се надяваме проектът да се осъществи до края на ноември. Освен това на фасадата на музея ще бъде монтиран екран с размери 5,80/1,80 метра, на който 24 часа в денонощието ще се излъчват експонатите в 3D - съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Вторият спечелен проект Разполагане на нови цифрови обозначения и поставки на експонати с нестандартна форма в постоянната експозиция на РИМ - Стара Загора, а на стойност 3500 лева. Той ще бъде реализиран до септември и ще даде възможност част от експонатите на трите нива в музея да бъдат представени в пълния им блясък.

От Министерството на културата получихме две нови щатни бройки, от които от години имаме нужда. За цялостната подкрепа, която получава музеят в Стара Загора, благодарим на Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание. Той високо цени значението на културно-историческото наследство и застава зад всички наши идеи и проекти. Надявам се това сътрудничество да продължи и в бъдеще - каза Петър Калчев.

Той изрази надежда за увеличаване на заплатите на музейните работници, тъй като те са твърде ниски и институциите, съхраняващи историческата памет, не са привлекателни за младите специалисти.

Петър Калчев добави още, че след отпадането на ограничителни мерки, въведени заради кризата с коронавирус, Регионалният исторически музей в Стара Загора вече посреща своите посетители. За Международния ден на детето - 1 юни, и през лятото, на Лапидариума ще бъдат организирани ателиета, при спазване на максимални мерки за отстояние и редовна дезинфекция.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |