Събития Обсъдиха изработването на нов Общ устройствен план на Община Стара Загора

Обсъдиха изработването на нов Общ устройствен план на Община Стара Загора

Четвъртък, 07 май 2020 г., 17:49
Размер на буквите

EKМеждинна работна среща, във връзка с изработването на нов Общ устройствен план на община Стара Загора, бе проведена днес в зала П. Р. Славейков. В нея участваха д-р арх. Мила Никифорова и арх. Георги Митрев - управител на фирма Агора-66 ООД, като част от проектантския колектив, изпълнител на новия ОУП, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, секретарят на общината Делян Иванов, представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите в България, КРИБ, Камарата на строителите и общински съветници.

Проектантският екип представи своята концепция за устройствено и икономическо развитие на Стара Загора, като изтъкна предимствата ѝ за икономическо развитие - благоприятното географско положение (равнинен и планински терен, термални извори, богато културно наследство, процесите на разширение на производствените зони - Индустриална зона Загоре).

Пред присъстващите бяха съобщени и недостатъците за икономическото развитие като прекомерна концентрация на производствени обекти в града, липсата на промишленост по селата и вторичните центрове, както и липса на модерни производствени терени и предпоставки за разширение на развитието на туризма в общината.

Част от концепцията на плана включва развитие на нови индустриални зони, жилищни квартали и вторични градски центрове, както и подобряване на главната улична мрежа.

Производствените центрове в селищата запазват местоположението си (стопански дворове), а като акцент са минералните извори в селището Старозагорските бани. Новият ОУП потвърждава действащия, но и надгражда неговото развитие.

На срещата беше обсъдено бъдещото развитие на общината с две нови връзки с АМ Тракия - при село Калояновец и по пътя за Раднево.

По време на работната дискусия бяха обсъдени и нови пътни артерии около града, които да бъдат облекчение на трафика и разширяване на урбанизираните зони от двете страни на околовръстното шосе.

След проведени срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на села от общината и направен обстоен обход на всички 51 села, проектантите предвиждат още зони за развитие на селските райони с предложение за нови общински пътища между тях. Представени бяха и пет туристически маршрута за града и отделните села.

Стара Загора се нарежда на едно от първите места по процент озеленяване и смело можем да наречем зелен град. Зелените площи и паркове се запазват. В разширенията, които проектантския екип предвижда, са заложени нови зелени територии. Над 2000 хектара са новопредвидените урбанизирани територии около града.

В срещата участваха също така зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народният представител Георги Гьоков.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |