Събития Според МОСВ теренът край с. Ракитница е най-подходящ за регионално депо за отпадъци

Според МОСВ теренът край с. Ракитница е най-подходящ за регионално депо за отпадъци

Неделя, 13 септември 2009 г., 21:50
Размер на буквите

Изграждането на регионалното депо беше дискутирано на извънредно общо събрание на СНЦ Регионално сдружение за управление на отпадъците - Стара Загора на 11 септември. Оказа се, че на дневен ред отново е изборът на основна площадка. От Министерството на околната среда и водите са оповестили категоричния си отказ за избора на Мандра баир и са посочили като най-подходящ терен Ракитница - изток.

Площадката около старозагорското село не е получила нито една отрицателна оценка, отговаряла на всички изисквания, а камионите с боклука нямало да минават през селото. Окончателното решение за въпросните 400 декара обаче ще се вземе след резултатите от оценката за въздействието на околната среда, реши събранието. Под натиска на екоминистерството на този етап представителите на общините гласуваха "Ракитница-изток" да се разглежда като основна площадка, а "Мандрата" - като алтернативна. "Въздържал се" беше само кметът на Стара Загора проф. Танчев, според който "Мандра баир" е най-подходящото място за регионално депо, пише вестник Старозагорски новини.
Новата ситуация е най-неприемлива за жителите на с. Ракитница, които са категорично против битовите отпадъци да се депонират на тяхното землище. На организиран протест наскоро те заявиха в прав текст, че ще защитават с цената на всичко позицията си. Аргументите им са, че площадката е близко до селото, че вятърът ще носи миризмата и отпадъците до къщите им, че теренът е на по-високо място и при проливен дъжд мръсотията ще ги залива, че част от земята се използва за пасище и че в района има овощни градини, чиято продукция няма да бъде търсена. Събранието отчете и елемента на недоволство, подкрепен с протестна подписка, и се взе решение да се проведе широка разяснителна кампания за постигане на консенсус.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |