Събития Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация: Инвеститорите може да се откажат от проектите в България

Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация: Инвеститорите може да се откажат от проектите в България

Сряда, 17 февруари 2010 г., 21:48
Размер на буквите

През 2020 г. зелена енергия в България ще се консумира, но може да се наложи да я внасяме, казва Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

- Господин Газдов, какъв е потенциалът за развитие на ВЕИ в България до 2020 г.?

- Потенциалът на страната ни е огромен, тъй като сме на едно от челните места в Европа по слънцегреене. Имаме доста добри показатели по отношение на вятърен потенциал, биомаса, геотермална енергия. Надявам се, че ще надминем индикативната цел - през 2020 г. 16% от потребяваната енергия да идват от ВЕИ.

- При евентуално неизпълнение на тази цел какви ще бъдат санкциите за България?

-  Ще трябва да купуваме зелена енергия от съседни страни - Румъния, Турция, и тогава вместо инвестициите да са в нашата страна и да се открият нови работни места, този социален ефект ще отиде в друга държава.

- Как върви сътрудничеството на БФА с министерствата? Вземат ли се под внимание вашите предложения за изменения в за1соните, Засягащи ВЕИ?

-  През последната година имаме по-добър диалог с институциите, има чуваемост. Ние се стараем да представим гледната точка на бизнеса, но смятаме, че позицията ни отчита интересите на всички участници в този пазар и най-вече на крайния потребител, който иска екологично чиста енергия на приемлива цена. Трябва да се намери разумен баланс между интересите на ЕРП, инвеститорите, НЕК и другите играчи на фотоволтаичния пазар. В крайна сметка водеща трябва да бъде дългосрочната социална полза.

- За какви промени лобирате?

- Лобирането в България се разбира като нещо тайно, непрозрачно и вредно. Ние от БФА залагаме на проактивен диалог и постигане на все по-добра комуникация, за да може държавните учреждения да разберат проблемите пред ВЕИ бизнеса и адекватно да го отразят в законовите промени. Необходимо е фиксиране на feed-in tariff за целия период на изкупуване на произведената електроенергия, за да може фотоволтаичният бизнес да се развива. Трябва да се реши и въпросът с тромавите административни процедури, особено за малките покривни инсталации.
В противен случай инвеститорите ще стоят и ще чакат. Или направо ще се откажат да инвестират в България. Лично аз знам за няколко компании, които промениха инвестиционните си намерения след обсъжданията за мораториум през декември 2009 г.

- Кои са тези компании?

- Не бих желал да ги назова поименно, но бяха инвеститори от Германия, Белгия и две азиатски компании. Ето и още един пример за това, че фотоволтаиката в България се развива не благодарение на регулаторната рамка, а напротив - въпреки нея. JUWI Solar - компания, която се е наложила като име във фотоволтаиката и има представителства в 24 страни, няма свое представителство у нас. България е потенциално добра инвестиционна дестинация, но в момента предлага повече рискове, отколкото възможности.

- Кога очаквате да бъдат готови промените в енергийните закони?

- Промените трябва да влязат в сила най-късно до 5 декември 2010 г., когато е крайният срок за България да хармонизира законодателството си съгласно директива 2009/28/ЕО. Компаниите от сектора обаче силно се надяват това да стане по-рано.

Интеврю на вестник Пари

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |