Събития От началото на 2020 г. се променя входната точка за доставка на природен газ за България

От началото на 2020 г. се променя входната точка за доставка на природен газ за България

Понеделник, 30 декември 2019 г., 14:08
Размер на буквите

Променя се входната точка за доставка на природен газ за БългарияОт 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. Булгаргаз ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка Странджа. До сега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на Български енергиен холдинг ЕАД г-н Жаклен Коен, на Булгаргаз ЕАД г-н Николай Павлов и на Булгартрансгаз ЕАД г-н Владимир Малинов. В резултат от постигнатите договорености между Булгаргаз ЕАД и ООО Газпром експорт, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от Булгаргаз ЕАД и от българските потребители на природен газ, обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга. Очаква се българският доставчик Булгаргаз да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от Булгартрансгаз ЕАД на вход Странджа.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на Газов хъб Балкан ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас, подчерта тя.

За първи път през тази година Булгаргаз проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |