Събития Министър Димов участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Министър Димов участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Петък, 20 декември 2019 г., 18:11
Размер на буквите

Заседание на Съвета на ЕС по околна средаМинистърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, което се проведе днес в Брюксел.

В рамките на заседанието беше проведена дискусия относно политиката на ЕС в областта на околната среда и климата през новия законодателен период. Дебатът се фокусира и върху взаимодействието на Европейската зелена сделка и другите цели на ЕС с оглед осигуряване на кохерентност и непротиворечивост. В изказването си министър Димов посочи, че преходът към климатична неутралност следва да бъде справедлив, т.е. да осигурява равностойно разпределение на социалните, икономическите и екологичните разходи и ползи. За България основополагащо значение има осигуряването на т. нар. отключващи условия, които предвиждат допълнително финансиране чрез механизъм за справедлив преход за страните с нисък БВП в ЕС и специален акцент върху въглищните региони. За страната ни е важно да има повече яснота и относно прилагането на принципа за солидарност в процеса на постигане на общите цели на EС.

От ключово значение за гранични държави като България е и разработването на механизъм, който да не позволи изтичане на въглерод към трети държави с по-ниски екологични и климатични стандарти и който да запази нашата конкурентоспособност.

Съветът прие заключения относно Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 г., чиято цел е да се дадат политически насоки за текущата подготовка на глобалната рамка, която трябва да бъде приета на 15-та среща на Конференцията на страните по Конвенцията за биологично разнообразие (COP-15) в Кунмин, Китай, през октомври 2020 г.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |