Събития Падат лихвите по жилищни кредити. Увеличава се броят на отпуснатите заеми

Падат лихвите по жилищни кредити. Увеличава се броят на отпуснатите заеми

Сряда, 17 февруари 2010 г., 19:34
Размер на буквите

Банките подобряват офертите по жилщните  кредити.Това става ясно от анализа  на кредитните консултанти от КредитЦентър. Увеличава се размерът на отпуснатите нови ипотечни кредити, както и сделките в по-малките населени места, посочват още анализаторите. През първия месец от годината лихвите по жилищните кредити тръгнаха надолу.

Нивата им се подобриха с 0.5%, показват данните от анализа на Кредит център. По-изгодните оферти вече привличат и клиенти със стабилни доходи, които купуват жилища с инвестиционна цел, посочват още анализаторите. Най-активните кредитополучатели за първия месец на тази година са били младите семейства, които са 45% от кредитополучатели-те. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение.
Пазарът дава сравнително добри сигнали за ипотечното кредитиране, обясни пред в. Пари главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов. По думите му интересът към този род продукти се възвръща, а част от причините се крият в това, че ипотечните заеми са по-нискорискови в сравнение с потребителските и ангажират по-малко собствен капитал. Банките от своя страна понастоящем имат достатъчно свободни средства и се стремят да намерят за тях по-нискорискови продукти, допълни още Андронов. До какви нива ще паднат лихвите, зависи от икономическата среда и конкуренцията, посочи той пред вестник Пари.
Клиентите предпочитат кредити в евро. Съотношението на евровите заеми към левовите през първия месец на 2010 г. е 91/9. Средният размер на евровите кредити е 35 хил.

В началото на годината най-голям дял заемат кредитите между 10 и 30 хил. EUR. Заемите на стойност между 35 и 50 хил. EUR са на второ място в класацията за популярност. Сумите под 10 хил. EUR се теглят най-вече под формата на потребителски заем.

 

* * *

Лихвите по жилищните кредити тръгнаха надолу

Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава, съобщиха от “Кредит център”. Расте делът и на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите.
През януари започна и първото за годината подобрение на офертите от страна на банките. Продължава движението на лихвите надолу - спадът е с 0,5 на сто, пише вестник Труд.
Средният размер на изтеглените ипотечни заеми за страната е 34 668 евро, а за София - над 45 000 евро.
Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група - между 18 и 25 години. През януари са се увеличили сделките и на хора в зряла възраст.
И в началото на 2010 г. най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две - от една страна, нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок, и, от друга страна - по-големият дял на сделките в малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро. Заемите между 30 и 50 хиляди евро са следващите по популярност за кредитополучателите, като почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски заеми.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |