Събития Приходите от престъпна дейност са близо 5 млрд. лв. Пазарът на имоти и инвестициите в политика са основна пералня на мръсните пари

Приходите от престъпна дейност са близо 5 млрд. лв. Пазарът на имоти и инвестициите в политика са основна пералня на мръсните пари

Сряда, 17 февруари 2010 г., 19:33
Размер на буквите

Най-малко 4-5 млрд. лв. са годишните приходи от нелегални пазари и престъпни дейности в България, показват последните проучвания на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). У нас наред с пазара на имоти, който е един от основните канали за пране на пари, се развива и по-специфична форма - политическата инвестиция.

Става въпрос за спонсорство на политически партии и купуване на изборни гласове. Срастването на престъпния свят с държавния апарат е на всички нива, без изключение, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на представянето на проучването на ЦИД.

В България схемите за пране на престъпно придобити пари са елементарни, коментира Тихомир Безлов, анализатор в ЦИД. Една от най-често използваните е закупуването на имот на ниска цена и продажбата му на доста по-висока. Чрез препродажба на селскостопански стоки също се пре-пират пари. Банките пък много често се превръщат в консултанти на „перачите", защото те в крайна сметка са им и клиенти, заяви Безлов, цитиран от вестник Пари.
Разследващите органи избягват да се захващат с по-сложните схеми за пране на пари, показват наблюденията на ЦИД. По много знакови дела има достатъчно доказателства, които биха могли да доведат до ефективно преследване на престъплението, но те невинаги се използват, смята Безлов.

Наказателното преследване на прането на пари в България е символично, констатират от ЦИД. По данни на Върховната касационна прокуратура през 2009 г. в съда са внесени само 24 акта за пране на пари. Друга причина за ниската успе-ваемост е недостатъчният капацитет на държавните институции в борбата с прането на пари. От ЦИД  са изработили Наръчник за изследване на изпирането на пари. В него са описани основните техники и методи за работа срещу прането на пари. Наръчникът няма да стане обществено достояние, а ще се използва само от специализираните органи.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |