Събития Изслушване на кандидата за комисар Мария Габриел

Изслушване на кандидата за комисар Мария Габриел

Вторник, 01 октомври 2019 г., 10:22
Размер на буквите

ГабрелКомисията по култура и образование и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика изслушаха Мария Габриел, кандидат за комисар с ресор Иновации и младеж. Координаторите на политическите групи ще се срещнат в следващите 24 часа, за да дадат своята оценка на представянето на кандидата.

По време на нейното встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най- вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

Двете комисии бяха критични относно това, че в заглавието на ресора на комисаря не се споменават “култура” и “научни изследвания”.

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма "Хоризонт Европа", в съответствие с позицията на ЕП, и необходимостта от участие на ЕП в прилагането ѝ.

Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси, свързани с бюджета на програмата Еразъм+, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета ѝ. Те също искаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълните въпроси подчертаха необходимостта от насърчаването на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

Следващи стъпки

На основата на препоръките на комисията, на 17 октомври Председателският съвет ще вземе решение дали Парламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако случаят е такъв, пленарната зала ще проведе гласуване относно цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |