Събития Мини Марица изток ЕАД финансира археологически разкопки през 2009 г.

Мини Марица изток ЕАД финансира археологически разкопки през 2009 г.

Понеделник, 15 февруари 2010 г., 16:26
Размер на буквите

През 2010 година се навършват 50 години от спасителните археологически разкопки пред минните работи в Мини Марица изток ЕАД. Богатият фонд на Археологическия музей в Раднево и томовете с описание на находките на десетките експедиции, са най-добрата равносметка за народополезността и опазването на културно-историческото наследство на региона, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

И през миналата година Мини Марица изток осигуриха средствата за спасителни археологически разкопки. Археолозите работиха в четири екипа на пет обекта и спасиха многобройни  находки в региона.
Уникалната пиксида от слонова кост, датирана към І-ви, ІІ-ри век след Христа - открита от екипа на ст. н. с. Стефан Александров, е най-голямата гордост на археолозите. Тя няма аналог в България, подчертава  Пламен Караилиев- директор на Археологическия музей „Марица-изток”. Ювелирният релеф на земеделските сцени по нея насочва към изработка в ателие от Близкия изток.
Освен с финансови средства Мини Марица изток подпомага археологическите експедиции и с техника, и специализирана помощ на самия терен на разкопките.
Като знак на благодарност за дългогодишното партньорство между музея и дружеството, директорът на музея поднесе на д-р Тодор Тодоров копия на четири забележителни предмета от времето на Римската империя, изработени с изключително майсторство.
На 16 февруари находките  с национална значимост от археологическата 2009 година, ще участват на откриващата се експозиция в Националния археологически институт в София.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |