Събития Агенцията по заетостта ще обявява всички свободни работни места чрез интернет

Агенцията по заетостта ще обявява всички свободни работни места чрез интернет

Петък, 11 септември 2009 г., 11:36
Размер на буквите

Всеки, който търси работа, скоро ще може да проверява в интернет обявените свободни места в цялата страна. За това дава възможност единната информационна система за търсене и предлагане на работа към Агенцията по заетостта, която ще стартира до месец. Финансирането й е част от пакета антикризисни мерки, одобрени от бизнеса, синдикатите, министерствата на финансите и на труда вчера.

В системата ще бъдат и регистрираните безработни с данни за образованието и стажа им, за да могат фирмите с дефицит на кадри да се свържат с тях, пише вестник 24 часа.
Вносът на работна ръка от трети страни ще бъде силно ограничен. За сметка на това ще бъдат създадени условия за по-голяма мобилност на кадрите вътре в страната. Като допълнителен финансов източник за това ще се ползва нова схема на оперативната програма за човешки ресурси. С пари от Европейския социален фонд ще се плаща транспортът на работници от дома им до предприятието и обратно в радиус до 100 км.
При фалит на предприятието максималното обезщетение ще е вече 3 минимални заплати, или 720 лв. в продължение на три месеца. Досега то бе 600 лв.
Ваучери за храна ще получават вече и бюджетните служители. Досега тази социална придобивка бе само за наетите в частни фирми. От януари сумата бе вдигната на 60 лв. месечно и се възползваха 200-250 хил. души.
Мерките за компенсиране на намаления доход заради преминаване на половин работен ден ще се разнообразят, реши комисията. При работа на 4 часа в закъсала фирма работникът ще получава 132 лв. стипендия и ще учи задължително нова професия. Всички министерства ще бъдат задължени да си направят отраслови съвети, които да подготвят антикризисни програми по браншове и отрасли.
Социалният министър ще има право да разпростира браншови и отраслови договори, но след консенсус между синдикати и бизнес. Мерките ще бъдат гледани от Националния тристранен съвет идната седмица.
Няма съгласие по минималната заплата, по обезщетенията за безработни, както и за акцизите.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |