Събития Общински служители ще проверяват правата за музиката в търговски обекти

Общински служители ще проверяват правата за музиката в търговски обекти

Петък, 22 март 2019 г., 19:37
Размер на буквите

музика в туристическите и търговските обектиСъс заповед на кмета Живко Тодоров са определени общинските служители, които ще извършват проверки на договорите за озвучаване в туристическите и търговските обекти, според промени в Закона за авторските и сродните му права. Това съобщи днес зам.-кметът по туризма Красимира Чахова, по време на участието си в проведения в Стара Загора информационен семинар-дискусия, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Промените, влезли в сила от 01.01.2019 г., предвиждат контролните функции за публично изпълнение на музика да се поеме от кметовете на общини. Предвидените санкции за онези, които нелегално използват музика в търговски обекти, ще са от 2 до 10 хил. лева. Половината от събраните от глоби средства ще остават в общинските бюджети, а останалата част ще отива директно в Национален фонд „Култура“.

Идеята е инспекторите да проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас. „Музикаутор“ и „Профон“ са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. Порталът носи името Music-Pro и целта е да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи директно към дружествата, поясни пред присъстващите Момчил Даскалов от „Музикаутор“. 

Тази услуга се предлага и от независими дружества за опеделение на права, но същите са с по-ограничен репертоар. Лицата, извършващи дейност по лицензиране, трябва да са включени в съответния регистър на Министерството на културата.

Мая Никовска от Министерството на туризма разясни споделената отговорност и споделените задачи на общините и ведомството за категоризацията на туристическите обекти във връзка с въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която е стартирала досега в 5-6 общини и става задължителна за хотелиерите и ресторантьорите от есента.

На форума присъстваха още експерти от Комисията за защита на личните данни, Софтуерна асоциация и др. Участниците обсъдиха прилагането на Общия регламент за защита на данните, прилагането на Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |