Събития Над 800 участници събират Маскардните игри в Стара Загора

Над 800 участници събират Маскардните игри в Стара Загора

Сряда, 06 март 2019 г., 10:56
Размер на буквите

кукериДвадесет и първият Фестивал на маскарадните игри ще се проведе в Стара Загора на 9 март. Той се организира от Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Младежки общински съвет, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“. За участие в един от най-колоритните и атрактивни фестивали пристигат общо 19 групи от цялата страна с близо 800 участници.

„Тази година детските групи са общо шест, три от които от Стара Загора. Традиционно ще участват малчуганите от ДГ №10 „Светлина“, ДГ№11 „Загоре“ и ДГ № 8 „Българче“, както и детско-юношески състави от Хисаря и два от ямболското село Веселиново. Във Фестивала ще се включат още групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора“, съобщи основният организатор на Фестивала академик Крум Георгиев. 

Най-голямата група е от с. Оборище, община Пазарджик. Тя включва общо 76 участници. В игрите ще се състезават групи от с. Кошов, община Шумен, с. Бояново и с. Гранитово, община Елхово, с. Дунавци и с. Шейново, община Казанлък, с. Тъжа и с. Александрово, община Павел баня, с. Веселиново, община Разград, с. Челник, с. Джинот и с. Козарево, община Тунджа, с. Стара река, община Сливен и от град Ямбол.

 Всеки от участниците в маскарадните игри ще представи типичен за родното си място обичай. Компетентно жури ще оценява изявите. Негов председател е акад. Крум Георгиев, а членове са доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Красимир Димитров.

В 10.00 часа групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния форум и ще дефилират по Античната улица. Началото на игрите е в 10.30 часа.

И тази година майстори от цялата страна ще покажат произведенията си на обособената Улица на занаятите в източната част на парк „Пети октомври“ и западен тротоар на бул. „Руски“. Старозагорци и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.

От 16.00 часа в квартал „Железник“ започва Фолклорен празник „Да прогоним злото заедно“, организиран по повод „Сирни Заговезни“. Кукери ще представят обичая „Джамал“ (Камила) характерен за нашия регион. Тук ще бъдат и кукерите от Шаново, които представят игри и митични танци. Ще има и концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |